Tre vinterrecept som kommer att muntra upp dig

DesktopImage
0
Det kan vara svårt att hålla energin uppe under vinterns mörkaste dagar, men rätt mat kan göra stor skillnad. Från en mustig gryta till en nyttig vintersallad, här är våra tre bästa recept för att hålla värmen på kalla dagar.

Det känns alltid mycket enklare att äta nyttigt under sommarhalvåret - man blir helt enkelt mer sugen på sallad och smoothies när det är soligt ute. När hösten och vintern kommer så kommer också frestelsen att trycka i sig kolhydrater och mäktiga måltider.

Det är superviktigt att äta bra för att hålla uppe energinivåerna och hålla hela familjen frisk - tack och lov innebär det inte att man måste äta ångkokta grönsaker hela vintern! Med några väl genomtänkta val kan du fortfarande äta mättande OCH nyttiga måltider. Här är ett par tips att börja med.

Korv- och böngryta

När vintern kommer vill vi ha enkla, mättande och goda recept. När förberedelserna är klara lagar denna rätt praktiskt taget sig själv och du kan ägna dig åt annat.

TILLVÄGAGÅNGSSÄTT

Klart på 1 timme

  1. Hacka en stor lök, alla rotfrukter du har hemma och ett par vitlöksklyftor och stek i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Lök hjälper till att balansera blodsockernivåerna, och har antibakteriella och anti-inflammatoriska egenskaper. Välj färgglada grönsaker - flera olika färger innebär flera olika sorters vitaminer och mineraler på din tallrik.
  2. Tillsätt 400 g korv efter ungefär fem minuter, och stek tills de är tillagade rakt igenom. För mycket feta eller bearbetade livsmedel i ens diet kan göra att man känner sig trött, så välj magrare korv om du kan.
  3. Tillsätt buljong, färska örter om du har några och en burk vardera av 400 g borlottibönor och kidneybönor. I bönor finns det mycket fiber, B-vitaminer, mineraler som järn och zink och protein. Dessutom har de lågt GI, vilket gör att du kommer känna dig mätt längre.
  4. Låt sjuda långsamt i trekvart och servera med fullkornsbröd eller råris för att maxa energin.
Quinoa och grönsaker

Glutenfritt, fullt av protein och näringsämnen och dessutom lätt att tillaga - quinoa är verkligen en superfood. Det är ett perfekt, krångelfritt alternativ till bröd, ris eller pasta.

TILLVÄGAGÅNGSSÄTT

Klart på 20 minuter

  1. Gör en stor kanna grönsaksbuljong, häll ner i en gryta och koka upp och ha i quinoan. (Se quinoans förpackning för hur mycket quinoa och buljong du behöver). Låt sjuda tills all vätska har absorberats.
  2. Stek lätt de grönsaker du är sugen på under tiden. Från brysselkål till röd paprika, allt passar till quinoa - och är en bra källa till vitaminer och mineraler.
  3. Krydda grönsakerna och blanda med den varma quinoan och servera direkt.
Varm spenatsallad med lax

Vanligtvis kanske man associerar sallader med sommaren, men de går lika bra att äta på vintern och kan improviseras fram efter vad du har hemma.

TILLVÄGAGÅNGSSÄTT

Klart på 10 minuter

  1. Täck botten av en skål med babyspenat, antingen som den är eller lätt stekt tills den har mjuknat.
  2. Blanda i körsbärstomathalvor, riven morot och pumpafrön som har rostats i ugnen ett par minuter. Frön så som dessa är fulla av protein, fiber och mineraler, vilket gör att du kommer känna dig piggare och mättare utan att du äter för mycket.
  3. Grilla eller stek lätt en laxfilé kryddad med örter och lite olivolja efter smak. Lax är en utmärkt källa till omega-3, som motverkar för högt kolesterol, och är dessutom rikt på B6, niacin, riboflavin och protein. Laxen är färdiglagad på ett par minuter, och kan sedan smulas över din sallad, eller placeras vid sidan om.

TIPS

Under vinterns allra gråaste dagar är goda och nyttiga måltider ett utmärkt sätt att sätta lite guldkant på vardagen. Maxa effekten genom att äta tre ordentliga mål mat om dagen. Om du skapar bra matrutiner kommer din kropp börja vänja sig och du kommer inte känna dig lika hungrig mellan måltiderna.

Hur håller du igång under vintermånaderna? Dela med dig av dina bästa vinteridéer i kommentarsektionen nedan.

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om