Tre värmande mustiga grytor

DesktopImage
0
Här hittar du tre jättegoda middagsrecept som nästan sköter sig själva!

Testa de här recepten om du är ute efter ett enkelt vardagsrecept i vinter. Låt dig inte skrämmas av den långa listan av ingredienser, mycket av dem har du säkert redan hemma. Om det är något smaksättande i receptet du inte gillar, improvisera - allt ska ner i grytan!

Kryddig gryta med röda linser, lamm och stora, vita bönor (4 personer)
Förberedning: 15 min
Tillagningstid: 2 h 15 min

Ingredienser
1 tsk olivolja
1 stor gul lök, hackad
2 klyftor vitlök, krossade
1 tsk finriven färsk ingefära
1/1 tsk chiliflingor
500 gram lamm, tärnat
3 msk mjöl, smaksatt med salt och peppar
350 gram morötter, skalade och skivade
250 gram tomater, hackade (krossade på burk går också bra)
½ tsk muskot
½ tsk kanel
1 tsk torkad rosmarin
5 dl köttbuljong
1,25 dl vatten
1, 25 dl röda linser
1 konserv stora, vita bönor
Färsk koriander till servering

Så här gör du:
1. Värm upp olivoljan på medium värme i en tjockbottnad gryta, addera löken. Stek varsamt i ca fem minuter, och ha sedan i vitlök, ingefära och chiliflingor.
2. Blanda köttet och mjölet, lägg sedan i pannan. Bryn köttet under några minuter.
3. Addera morot, tomat, muskotnöt, kanel, rosmarin, köttbuljong och vatten. Koka upp, täck med lock och låt sjuda i en och en halv timma.
4. Rör ner linser och sjud ytterligare 25 minuter tills linserna är kokta. Blanda försiktgt ner de vita bönorna i grytan, krydda efter smak. Strö färsk koriander ovanpå.

Servera med couscous eller basmatiris.

Vill du titta in fler lammrecept? Här hittar du lammstek med körsbärssås.



Het fiskgryta med curry, kokos och citrongräs (4 personer)
Förberedning: 15 min
Tillagningstid: 25 min

Ingredienser
1 tsk olivolja
150 gram purjolök, skivad
2 citrongrässtjälkar, halverade och lätt krossade
2 selleristjälkar, skivade
1 tsk finriven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta, krossad
1 tsk senapsfrön
400 gram minimorötter, skalade
1 msk mild mald curry
½ tsk gurkmeja
7,5 dl grönsaksbuljong
400 gram fast, vit fisk
200 gram laxfilé
90 gram ärtor
3 matskedar kokosmjölk
Dill till servering

Så här gör du:
Hetta upp oljan i en stekpanna på medium värme. Rör ner purjolök, citrongräs och selleri och stek i fem minuter. Addera sedan mjöl, ingefära, vitlök och senapsfrö, stek i ytterligare 1-2 minuter.
2. Nu är det dags för morötter, currypulver och gurkmeja. Stek snabbt, en halv minut räcker bra.
3. Häll i grönsaksbuljong, koka upp. Låt sjuda i ca tio minuter.
4. Under tiden skär du fisken i munsstora bitar. När grytan sjudit i tio minuter, adderar du fisk och ärtor. Låt sjuda tills fisken är genomkokt, det tar ca fem minuter.
5. Blanda ner kokosmjölken, krydda med salt och peppar, ta av från spisen och strö färsk, hackad dill över innan du serverar.

Servera med basmatiris och ett gott bröd.

Vill du titta in fler fiskrecept? Här hittar du recept på fish tacos!


Marockansk kycklinggryta med pumpa och majs (4 personer)
Förberedning: 15 min
Tillagningstid: 55 min

Ingredienser
2 tsk olivolja
1 stor gul lök, tärnad
1-2 selleristjälkar, hackade
1 msk vitlök, krossad
1 msk chermoula (nordafrikansk kryddblandning)
70 gram tomatpuré
2 tsk kumminfrön
300 gram pumpa, tärnad
5 dl kycklingbuljong
1 konserv krossade tomater (ca 400 gram)
250 gram majs
Färsk koriander till servering

Så här gör du:
1. Stek lök och selleri i olivoljan i ca fem minuter, använd en stor, tjockbottnad stekpanna eller gryta.
2. Addera kyckling och vitlök, stek försiktigt några minuter för att ge kycklingen lite färg och stekyta. Ha sedan i chermoula-blandningen, tomatpuré, kumminfrön och pumpa, stek 1-2 minuter.
3. Häll i kycklingbuljong, majs och tomater, koka upp. När det börjat koka, täck med lock och låt sjuda i en halvtimma.

Servera grytan med ris, eller bara som den är med ett gott bröd.

Nyfiken på annan mat med smaker från Marocko? Kolla in vår marockanska kyckling!

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om