Ta kontroll över din veckohandling

DesktopImage
0
Det är lätt att göra av med för mycket pengar om du har bråttom när du handlar. Här är några tips som hjälper dig att spara hundralappar varje vecka.

När du rusar in i en mataffär och tar första bästa vara är det självklart risk för att du missar de bästa erbjudandena. Om du i stället organiserar dig och börjar föra bok över dina utgifter på matkontot kan du göra rejäla besparingar vecka efter vecka. Det gäller inte bara att hitta bästa priset på köttfärs eller andra basvaror. Här är några sätt att handla smartare genom att ändra dina vanor utan att för den skull kompromissa med vilken mat du vill njuta av.

Tips för lägre matutgifter

Gå igenom utgifterna
Spara alla kvitton från mataffärer i en månad, både från storhandlingen och de enstaka inköpen, under veckorna. Sitt sedan och gå igenom vad du har lagt pengar på. Finns det något mönster? Granska listan. Vilka inköp över 25 kronor kan du leva utan? Det kan låta löjligt, men det är förvånansvärt lätt att missa att familjens favorityoghurt eller ett ganska ordinärt bröd har gått upp i pris. Om det är så, offra fem minuter nästa gång på att hitta billigare alternativ, eller tänk ut någonting annat som du kan undvara för att kompensera för utgiften.

Onödiga rester
Finns det varor hemma som du aldrig verkar göra slut på innan de blir för gamla? Om din familj till exempel älskar en speciell läsk men det slutar varje vecka med att du häller ut halva i slasken för att kolsyran är borta, så kan det vara billigare att köpa en mindre flaska än den 2 liters du köper. Den stora ger mer för pengarna, men det kan ändå bli mer kostnadseffektivt att välja en mindre förpackning. Eller om du köper en mängd olika pålägg för att göra alla i familjen nöjda. Fråga ut dem, kanske är det så att någon vill ha leverpastej bara när det samtidigt finns inlagd gurka hemma, en annan vill ha marmelad på rostbröd, men inte annars. Detta hjälper dig att göra en bättre inköpslista.

Toalettpappersberget
Alla har vi för vana att köpa ett par artiklar som vi tror att vi behöver oftare än vi i verkligheten gör - toapapper, en kaviartub eller ytterligare några pastapaket. Gör fyra veckohandlingslistor, en för varje vecka i månaden. På varje lista skriver du ner det som alltid går åt under en sjudagarsperiod, till exempel mjölk och bröd. Sedan på varannan eller var tredje skriver du ner de nödvändiga saker som du skulle hata att vara utan, men som du faktiskt inte behöver lägga pengar på ideligen.

Mitt-i-veckan-handling
I stället för att köpa två limpor bröd inför helgen, bara för att upptäcka att en av dem har passerat utgångsdatum på tisdagen, är det bättre att kompletteringshandla mitt i veckan. På så sätt håller du fruktfat och brödkorg fräscha. Men varning, när du snabbhandlar i en mindre affär nära hemmet är det lätt att komma ut med ytterligare spontaninköp för 150 kronor. Du borde veta innan ungefär hur mycket de nödvändiga inköpen kommer att kosta, kanske 50 kronor. Så lägg pengarna för kompletteringsinhandlingen i en burk efter helghandlingen och använd dem. Det kommer att hjälpa dig att fokusera på enbart vad du behöver.

Handla på Internet
Slutligen, om du fortfarande inte har provat att göra dina matinköp via nätet är det dags att göra det. De första gångerna kan det kännas tidskrävande, för det kommer att ta en halvtimme att gå igenom listorna för att se vad du behöver och hur sajten fungerar. Men jämför den tiden med hur mycket tid du annars skulle lägga på att åka iväg och göra inköpen på din stormarknad. Även den längsta stund du sitter framför datorn blir kort mot hur lång tid du brukar dra kundvagnen i gångarna. 

Fördelen med att handla online är att du för varje vara du lägger i korgen ser den totala summan. På så sätt är det lättare sätta en gräns för hur mycket du är beredd att göra av med och du kan plocka ur inte helt nödvändiga varor. Alla stora kedjor med näthandel har bra inspirationssidor och visar tydligt nedsatta priser så att du inte missar dem. De brukar också hålla koll på vad du vanligen handlar, så det blir mindre risk att du glömmer något. Om du jämför några sajter märker du var det är lönsammast att handla för just dig.

Av Anna Holm

 

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande