Pickla och syra höstens grönsaker

DesktopImage
0
Surkål, kimchi och ättiksgurka – kärt barn har många namn och ansikten. Klart är man sedan urminnes tider har tagit tillvara på färska grönsaker genom att mjölksyra och pickla. Att världens äldsta konserveringsmetod de senaste åren har genomgått en renässans syns inte minst om man kollar in hyllorna i mataffären. Men det är inte svårt att göra själv…

Varje östeuropeisk husmor (och kanske också husfar) med självaktning har sitt alldeles egna recept på surkål. Surkålsbältet sträcker ända från Ryssland i öst och in i Tyskland i väst - säg den tysk som inte kräver sauerkraut till sin bratwurst. Surkål hör till släktet mjölksyrade grönsaker och att mjölksyra (i detta fall vitkål) är en av de äldsta och enklaste metoder som finns för att konservera. Det enda som behövs är egentligen vatten, salt, grönsaker - och tid.

Från nyttigt till jättenyttigt
Men att mjölksyra är inte bara en konserveringsmetod utan även en förädlingsprocess, under jäsningen bildas nämligen massor av supernyttiga enzymer som vitaminer.  Liknande fermenteringsmetoder används i princip världen över. De senaste åren har en av de stora hipsterfavoriterna varit kimchi, den koreanska söt-stark-salt-syrliga varianten gjord på salladskål.

Rätt typ av bakterier A och O
Mjölksyrat i all ära men det finns också andra traditionella konserveringsmetoder som bör nämnas i sammanhanget. Ättiksgurka, för att dra till med en inhemsk klassiker, hör till kategorin ättiksinläggningar - och har i den anglosaxiska världen benämnt som pickles. Och även den här typen av inläggningar har sina rötter historiskt före kylskåpet. Genom att pickla kunde man förvara grönsaker över långa kalla vintrar och varma somrar utan att de förstördes. Nyckeln till långförvaring stavas dock rena (sterila) förvaringskärl för att förhindra oönskad bakterietillväxt.

Testa dig fram med kryddningen
I princip kan man pickla och lägga in alla slags grönsaker och sedan krydda efter behag - senapsfrön, lagerblad eller varför inte stjärnanis? Så här i hösttider är ett hett tips att dra på sig stövlarna och spatsera ut i svampskogen för att sedan lägga in eventuell skörd - ett nytt och spännande tillbehör till söndagssteken!

Recept på picklad rödlök
Ett annat gott tillbehör till såväl stek som långkok och hamburgare är picklad rödlök. Här följer ett enkelt recept:

3 stora rödlökar
1 dl ättika (12%)
1 dl socker
3 dl vatten
1 tsk salt
ev. 1 röd chilifrukt

Gör så här:
Koka upp ättika, socker, vatten och salt i en kastrull. Skiva löken, och den röda chilin om du vill ha det lite mer "spicy", tunt och lägg i en skål eller glasburk. Häll den varma lagen över den skivade löken och låt stå kallt, gärna i ett dygn innan servering.

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande