Pickla hemma

DesktopImage
0
Haka på senaste årens stora trend: pickla dina egna grönsaker! Fräscht, smakrikt och kalorisnålt.

Redan förra året började de allra hippaste matentusiasterna att addera hemmapicklade grönsaker på sina tallrikar, och trenden håller i sig. Och det är inte ett dugg konstigt, för det är väldigt enkelt och roligt att göra, och det ger en omedelbar wow-känsla vid matbordet. Det är ju heller inte ett direkt minus att burkarna man förvarar sina picklade grönsaker i ser ut som små konstverk och att de dessutom är ett alldeles ypperligt snacksalternativ framför tv-deckaren på kvällen!

Läs mer: här kan du läsa en liten introduktion till att pickla hemma.
Läs mer: här kan du läsa om andra trender inom mat- och hälsovärlden.

Och nu till recepten!


Picklade blomkålsbuketter med citrussmak
Du behöver:
1 blomkålshuvud, ca ett kilo tungt
2,5 dl äppelcidervinäger
2,5 dl vatten
2 tsk havssalt
1 nypa strösocker
1 citron, skivad
1 vitlöksklyfta, skivad
Finhackad röd chili, efter smak

Glasburk(ar) att förvara i

Så här gör du:
1. Bryt blomkålen till små buketter, försök få bort så mycket av stammen som möjligt då den är mycket grövre och inte picklas i samma takt som de mer porösa delarna.
2. Koka upp äppelcidervinägern, vattnet, saltet och sockret i en liten panna. Precis när det kokat upp så adderar du blomkålen, rör om sakta och låt koka upp igen. När det gör det, ta direkt bort från plattan.
3. Ta glasburken och lägg några citronklyftor, vitlöken och chilin längst ner. Ha i blomkålen i glasburken, använd en tång så det inte stänker på dina händer eller ansikte. Addera sedan vätskan så det täcker blomkålen. Lägg på några fler citronskivor, och täck sedan med lock.
4. Låt svalna på diskbänken, ställ sedan in i kylen. Efter cirka 14 timmar är de redo att avnjutas! Håller minst en vecka i kyl.

Tips: jättegott till den här fräscha grillade havsabborren!

Picklad vitlök med rosmarin, timjan och chili
Du behöver:
500 gram skalade vitlöksklyftor
3 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten
1 dl olivolja
1 msk salt
2 tsk socker
1 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk torkad chili
1 tsk rosmarin
1 skivad citron

Glasburk(ar) att förvara i

Så här gör du:
1. Låt de skalade vitlöksklyftorna ligga i vatten i cirka 5 minuter, häll sedan av vätskan.
2. Nu är det dags för själva lagen. Lägg alla övriga ingredienser utom chili och citron tillsammans med vitlöken i en kastrull, låt koka upp. Låt sjuda i 5-6 minuter, mot slutet adderar du även chilin. Låt svalna en stund.
3. I botten på dina burkar / burken, lägger du citronskivor. Häll i vitlöksklyftor, täck med lag. Låt allting svalna helt, ställ sedan in i kyl och låt vila minst tio timmar. Klart att servera! De håller minst en vecka om du förvarar dem i kyl.

Vitlök är dessutom bra för immunförsvaret och är en riktig bakteriedödare, så du kan med fördel nalla en eller två om dagen direkt ur burken! Här kan du läsa mer om hur du boostar ditt immunförsvar.0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande