Perfekta pannkakor: 5 pannkaksbaserade recept

DesktopImage
0
Pannkakor är alldeles för goda för att bara ätas på torsdagar! Här är fem tips på fyllningar som är både söta, matiga, enkla och lyxiga.

Recepten på de perfekta pannkakorna varierar nog från kök till kök, men med vårt oslagbara recept är det svårt att misslyckas. Dessutom bjuder vi på fem bra tips på olika fyllning, från lätt lunchmat till en åh-så-imponerande festmåltid.


Pannkaka (ca 6 pannkakor)

Matlagningstid: 10 minuter
Förberedning: 10 minuter

Du behöver:
1 ägg
100 gram mjöl
3 dl mjölk
En nypa salt

Så här gör du:
1. Det enklaste sättet är att mixa alla ingredienserna i en hushållsmixer, det går väldigt fort att få till den här tunna smeten.
2. Om du inte använder mixer, vispa mjöl, ägg och salt. Addera mjölken gradvis så att det blir en jämn, fin smet.
3. Värm upp en lite olja i en stekpanna, häll upp en liten mängd pannkakssmet i pannan - det här ska bli tunna pannkakor, så ta inte för mycket! Stek en minut eller två på varje sida.
4. Var noga med ytterkanterna så att de inte bränner fast, det kan göra vändningsprocessen knepigare än nödvändigt.
5. Om du inte kastar upp dina pannkakor i luften och vänder på det viset, använd en bred stekspade.
6. Trava de färdiga pannkakorna på hög på en tallrik.


En klassiker: citron- och sockerpannkaka
Hmm okej, det här är mer en påminnelse än ett recept. Glöm inte att pannkaka med citron och strösocker är bland det godaste som finns!


Ost- och skinkpannkaka
Innan du vänder på pannkakan, toppa ena halvan med tunn skinka, riven ost (vad som helst du själv gillar funkar, men Gruyére är särskilt gott!) och lite hackad gräslök eller vårlök. Fortsätt steka en stund tills osten har smält lite, vik sedan över den andra halvan (det ska likna en pannkaks-Calzone).

Ät med en grönsallad, det här är den perfekta lätta lunchen eller middagen.


Den sötsyrliga pannkakan
Värm bär du tycker om, det kan vara hallon, körsbär, blåbär t ex. Bred rikligt med Nutella på pannkakorna, toppa med de varma bären och rulla ihop. Servera med vispad grädde, och om du känner för att göra det lite extra tjusigt kan du sprinkla tallriken med lite riven choklad.


Svamp- och spenatpannkaka
Låt en liten, finhackad gul lök svettas i en panna tills den blir mjuk men inte brun, det brukar ta ungefär fem minuter. Ha i några hackade goda svampar. Ta bort från värmen när svamparna är genomstekta, vänd ner lite babyspenat.

Om du vill kan du täcka pannkakorna med ett tunt lager creme fraiche innan du lägger på svamp- och spenatfyllningen, oavsett hur du väljer att göra har du en riktigt god måltid framför dig!


Crépes Suzette
Crépes Suzette är rätt så enkla att göra men imponerar ändå om du ställer fram det på middagsbjudningen. Extra gott att servera med vaniljglass!

1. Karamellisera 50 gram strösocker i en stekpanna - fall inte för frestelsen att röra om i pannan, låt bara sockret försiktigt smälta på egen hand, vicka på pannan lite då och då. Addera rivet skal och juice från en apelsin. Var försiktig, det kommer att bubbla och sprätta!
2. Ha i 50 gram smör i pannan och låt allt koka upp och sjuda tills det blir en sirapsliknande sås.
3. Ta fram (de sedan tidigare stekta) pannkakorna, vik ihop dem och lägg dem försiktigt i apelsinsirapen, låt dem sjuda tillsammans med sirapen i cirka en minut så att de är riktigt genomdränkta.
4. Nu, om du är riktigt modig, så kan du flambera pannkakorna! Häll över lite likör, rom eller konjak, och sätt sedan oerhört försiktigt fyr på hela härligheten. Lycka till!


Dela med dig!
Har du något eget jättebra tips på vad man kan göra med pannkakor? Lämna gärna tips i vårt kommentarsfält här nedanför.


Fler recept hittar du här:
Stekta nudlar med kyckling och koriander
Vegetariskt recept: rotfruktsgratäng


0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om