Nyttig plockmat

0
rakostbricka2-1-size-detail

1. Råkostbricka med dipp

På de följande två bilderna hittar du två nyttiga och fiberrika dippalternativ, som är betydligt bättre att stoppa i magen än de färdiggjorda butiksköpta dippsåserna. De är lätta att göra och kan dessutom fixas timmar innan de ska ätas. Servera tillsammans med en bricka råa grönsaker, som t ex mini-morötter, sockerärtor, blomkål, selleri eller cocktailtomater.

fetaochortdipp1-1-size-detail

2. Feta- och örtdipp

Lagom till 6-8 personer
Tillagning: 20 minuter

1 konserv stora, vita bönor
2 dl fettfri yoghurt
1, 5 dl smulad feta
1 vitlöksklyfta
Färskpressad citron, efter egen smak
1, 5 dl hackade färska örter (som mynta, persilja, dill, gräslök, basilika, koriander...)

Blanda avsköljda bönor, yoghurt, feta och vitlök i en mixer tills röran blir slät. Krydda med salt, vitpeppar och citron. Citronjuicen hjälper också till att göra konsistensen lite mjukare. Blanda i de färska örterna. Servera i en skål, går utmärkt att förvara i kylen innan servering.

tomathummus2-1-size-detail

3. Het tomathummus

Lagom till 6-8 personer
Tillagning: 20 minuter

1 konserv kikärtor
4 marinerade soltorkade tomater, finhackade
20 ml olivolja
2 vitlöksklyftor
Färskpressad citron, efter smak
Hot pepper-sås, tabasco eller liknande, efter smak

Blanda alla ingredienser utom den starka såsen i en mixer, tills röran blir krämig. Salta och peppra. Smaka av med den starka såsen, men var försiktig för hettan intensifieras under tiden fram tills den ska ätas. Hummesen går bra att ha i kylen tills den ska serveras.

laxterrin2-1-size-detail

4. Laxterrin

Lagom till 6-8 personer.
Tillagning: 15 minuter plus tid i kylskåp

10 ml gelatin
2, 5 dl matlagningsyoghurt
100 g rökt lax, grovhackad
½ dl finhackad vårlök
1 tsk rivet citronskal
Citronskivor, till garnering
Kex och bröd, att servera till

Blöt gelatinet i 20 ml kallt vatten. Värm i mikro tills gelatinet har upplösts. Blanda gelatinet med yoghurten.

Addera sedan laxen, löken och citronskalet, rör om noga. Krydda med salt och peppar. För att få smeten tillräckligt slät kan det vara bra att använda en stavmixer.

Fördela i tre avlånga, små formar. Plasta in och ställ i kylskåp över natten. När det är dags att servera din plockmat, häll försiktigt över terrinen på ett tjusigt fat och garnera med citronskivorna. Jättegott med kex och färskt mjukt bröd!


medelhavskyckling2-1-size-detail

5. Medelhavskyckling

Ca 30 munsbitar
Förberedning: 15 minuter plus tid för marinering
Tid i ugn: 10 minuter
Ugnstemperatur: 200 C.

3 kycklingbröstfiléer
80 ml röd pesto (soltorkade tomater)
30 ml olivolja
4 stora squash, skalade

Till servering: en god sallad

Skär kycklingen i kuber. Mixa ihop pesto och olivolja, blanda sedan med kycklingen. Låt marinera i kyl, minst trettio minuter.
Ta en potatisskalare och skär långa, tunna band av squashen. Pensla dem med olivolja och stek i en het grillpanna i någon minut. Låt svalna.
Linda in varje kycklingkub i en squash-remsa, placera på en smörad plåt (smörpapper kan vara bra). Grilla i ugnen ca tio minuter.
När kycklingen svalnat något, trä en eller två kuber på en cocktailpinne. Servera varma eller kalla, men gärna med är härlig sallad med färska örter.

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om