Hacka som proffskockarna, vi visar tekniken

DesktopImage
0
Hur gör man för att hacka och skära grönsaker och annan mat så där som proffsen gör; fort och enkelt?

De flesta recept kräver att några av ingredienserna måste hackas och förberedas. Oavsett om du ska hacka tärningar eller finhacka, så är det viktigt att veta vilken kniv du ska använda och ett par topphemliga knep som kommer att göra ditt arbete på skärbrädan exceptionellt lätt och roligt.

Hacka lök


Rätt kniv: Kockkniv

Gör så här:

Börja med att skära av toppen av en lök för at skapa en platt yta. Placera lökhalvan med den platta sidan ner och skär den på längden, ta sedan bort det yttersta på löken. Placera lökens halva platta sida ner, sätt sen toppen av kniven mot roten och gör en rad nedskärningar med ca en 0,5 cm mellanrum, sluta precis vid roten.Gör sen 5 till 7 horisontella skivor i löken, var försiktig och skär inte ända ner i botten. Håll din kniv i motsatt riktning av din första uppsättning och skär sedan löken med ca 0,5 cm mellanrum. Kasta roten.


Tips:

Ögonen kan lätt bli irriterade av löksyrorna som släpps när man hackar lök. För att undvika detta, prova att skölja löken under kallt vatten innan du tar bort det yttersta skalet på löken. En annan idé? Simglasögon.


Skär selleri


Rätt kniv: Kockkniv

Gör så här:

Skölj selleriskälkarna under kallt vatten. Lägg dem platt på en skärbräda och skär av den lummiga toppen och den utsvängda vita botten av stjälken. Ta en selleristjälk i taget, skär din kniv längst mitten på stjälken på längden för att skapa två långa, tunna bitar. Gör så med alla. Samla alla selleriremsorna och placera dem vågrätt framför dig. Beroende på om du är höger- eller vänsterhänt, börja på höger respektive vänster sida och skär ca 1 cm bitar.

Hemligheten:

Låt kniven göra jobbet, vila toppen av kniven på skärbrädan och lyft sen handen upp och ner. Flytta ingredienserna efter varje snitt.


Hacka vitlök


Rätt kniv: Kockkniv eller Mezzaluna kniv

Gör så här:

Ta en vitlöksklyfta och placera på din skärbräda. Håll ditt knivblad platt mot vitlöksklyftan och slå till snabbt med knytnäven så att du krossar klyftan. Separera vitlöksköttet från skalet. Placera klyftan på skärbrädan och gunga kniven upp och ner fram och tillbaka över vitlöken, upprepa flera gånger till vitlöken är skuren i små delar. Om du använder en Mezzaluna kniv - mals ofta vitlöken med två blad, håll den helt enkelt över vitlöken och vicka kniven fram och tillbaka tills du uppnått önskad storlek.

Tips:

Verktyg som Mezzaluna- knivar och microplanes gör förarbetet mycket lättare och snabbare.


Skär paprika


Rätt kniv: Kockkniv

Gör så här:

Skölj paprikan, ställ den på din skärbräda. Börja på toppen och arbeta runt stjälken, skär ner och skapa fyra ungefär lika stora bitar. Kasta kärnan. Lägg dina bitar på skärbrädan med kärnorna upp och skrapa bort fröna med spetsen ned. Lägg bitarna två och två och hackadin paprika i mindre bitar.


Av: Alexia Kafkaletos

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande