För vidare dina bästa familjerecept

DesktopImage
0
Familjerecept är en fin tradition. Din matlagning är en typisk sak som dina barn kommer att komma ihåg när de blir stora. Här är ett par idéer på hur du bäst delar med dig av dina bästa recept med familj och vänner.

Gör din egen kokbok

Har du någonsin önskat att din mamma eller mormor hade en kokbok där de hade skrivit ner sina bästa recept och kökstricks? I framtiden kommer dina egna barn och barnbarn önska samma sak.

Samla ihop dina bästa recept redan nu, även de enklare, och komplettera med anteckningar om hur de kom till, specialtips för att få det att smaka rätt och hur de bäst serveras. Här är några bra saker att ta med:

- Varifrån kommer receptet? Har du anpassat eller ändrat det?
- Hur brukar du servera maträtten?
- Finns det något speciellt fat eller fin skål som maten ser extra god ut i? Har du lärt dig receptet från någon av dina familjemedlemmar? Finns det en historia bakom receptet?
- Vad brukar du servera till maträtten?
- Associerar du maträtten med ett speciellt tillfälle eller tradition i din familj?
- Har du några husmorstips du vill dela med dig av - som att vinäger tar bort vattenfläckar på glas, eller att stearinfläckar kan tas bort med vaxpapper och strykjärn till exempel? Det kanske finns ett speciellt diskmedel som alltid får bort fläckar?

Du kan skriva ner dina recept i en anteckningsbok med hårda pärmar eller en scrapbook. Det blir ännu mer personligt om du gör förklarande ritningar och klistrar in etiketter. En digital version kan också vara bra, eftersom det blir lättare att redigera och skriva ut enskilda recept.

Kokböcker som present

Du kanske vill ge bort din receptsamling till släkt och vänner. Här är ett par idéer:

- Skriv ner ett par av dina favoritrecept och ge bort som inflyttningspresent. Gör presenten extra fin genom att måla något eller klippa ut bilder och skriva något fint.
- Kombinera recept med en gåva. Till exempel, om du väljer ett pajrecept kan en bra idé vara att ge bort det med en fin form till.
- Gör en kokbok till ett barn, med alla hans eller hennes favoritrecept. Det är en fin present att få när man flyttar hemifrån och ska klara sig helt själv för första gången.

Laga mat med dina nära och kära

Det bästa sättet att föra vidare recept tillsammans med minnen är att laga mat tillsammans med familj och vänner. Visa dina barn hur deras favoriträtt tillagas och få med dem i matlagningen, med ökad svårighetsgrad beroende på deras ålder. Först får de kanske bara titta på, mäta upp ingredienser eller duka bordet. Men med tiden kan de vara med och kanske till och med laga rätten helt utan hjälp.

Här är några mättande recept:
Italienskt recept på parmesankyckling
Taco Madness
Chevrefylld ravioli

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande