Basvarorna du alltid bör ha hemma

DesktopImage
0
Att handla middagsmat varje dag är dyrt och dessutom leder det ofta till onödiga dubbelköp och att mycket måste kastas. Lär dig därför vilka basvaror du alltid ska ha hemma, som kryddor, konserver och torrvaror för att underlätta veckans måltider. Bra Vardag tipsar även om hur maten ska förvaras. Visste du till exempel att färska ägg kan ligga framme i rumstemperatur?

Att utgå från recept och handla därefter kan göra stora hål i plånboken. Förpackningar med udda ingredienser står sedan ofta kvar i en vrå i skafferiet tills bäst före-datumet gått ut. Den som i stället alltid har bra basvaror hemma kan koncentrera sig på färskvarorna när det är dags att planera och handla veckans mat.

Kryddor och torrvaror
Vi börjar med smaksättarna. Salt och peppar är självklara val. Men även curry, basilika, oregano, timjan, rosmarin, kanel och lagerblad är mer eller mindre ett måste. Liksom olika sorters buljong, sambal oelek, olja, senap, vinäger, balsamvinäger och soja.  
I skafferiet förvaras torra varor. Sådant som är bra att ha hemma, som bas till matlagning eller när hungerkänslorna snabbt kommer över dig, är mjöl, potatismjöl eller maizena, socker, ströbröd, ris, nyttiga flingor och pasta. Konserver som bönor, linser och krossade tomater är också bra att alltid ha hemma.

Kyl, frys och förvaring
Annat som underlättar matlagningen är om du alltid har smör, ägg, stekolja, tomatpuré, honung, lök och vitlök i kylen.
Att ha reserver i frysen är heller inte att förakta. Ladda framförallt med bär, frukt och grönsaker.

Att förvara maten rätt är också viktigt om du vill hålla kostnaderna nere och slippa slänga mat som blivit dålig i onödan.

Här är några regler att hålla sig till:
Öppnade förpackningar ska placeras i kylen, medan oöppnade klarar sig bra i rumstemperatur.
Torrvaror, som exempelvis mjöl och pasta, håller bäst om de förvaras lite svalare än i rumstemperatur.
Olja ska helst stå mörkt för att inte härskna, och även potatis ska hållas borta från dagsljus.
Banan, ananas, aubergine och gurka ska hållas utanför kylskåpet. Detsamma gäller tomater och avokado så länge de är omogna, därefter trivs de bäst på en kallare plats.

Äggens hållbarhetstid
En annan bra sak att känna till är att ägg faktiskt kan förvaras i rumstemperatur, bäst före-datumet som anges på förpackningen är nämligen satt utifrån det. Förvaras äggen i kylskåp håller de flera veckor efter bäst före-datum.
För att underlätta förvaringen av mat och rester är det bra att ha sådant som plast- och aluminiumfolie, bakplåtspapper och påsar för kyl- respektive frysförvaring hemma.

Och naturligtvis blir det galet dyrt att köpa alla basvaror och förvaringssaker på en och samma gång. Med handla lite i taget, och inom något halvår har du sedan ett imponerande basförråd att utgå från.

Skribent: Lotta Ringdahl

Källor:
Släng inte maten
Livsmedelsverket
Matvett

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande