Tre lite annorlunda juldesserter

Recept på tre lite annorlunda juldesserter

Sugen på något annat än den vanliga ris á la Maltan i år? Här är tre spännande, ljuvliga alternativ!


Låt dig inspireras av andra länders julmat – de här tre efterrätterna är vackra att se på, goda att äta och inte alltför komplicerade att få till!


Tårta med tranbär, päron och valnötter (ca 10 personer)
Varför inte testa den här kryddiga frestelsen med rötter i Australien?

Du behöver:
300 gram hackade valnötter
250 gram mjöl
125 gram ströbröd
1 matsked rivet apelsinskal
1 tesked kanel
1/2 tesked kryddpeppar
1/2 mald ingefära
6 stora ägg
250 gram strösocker
125 gram farinsocker
250 gram smör
2 mogna päron, kärnade och skivade

Till topping:
125 gram färskost
1 matsked rivet apelsinskal
1 matsked apelsinjuice
100 gram torkade tranbär
75 gram tranbärsgele

1. Sätt ugnen på 190 grader. Smöra en kakform (28 cm). Lägg ett smörpapper i botten, smöra igen.
2. Mixa valnötter i en matberedare eller mixer. Addera mjöl och mixa tills allt är mjukt och fint. Ha sedan i ströbröd, apelsinskal och alla kryddor.
3. Smält smöret i en liten kastrull. Vispa äggen tills de blir skummiga i en skål. Addera sockret gradvis, fortsätt vispa tills smeten är tjock och volymen tredubblats. Addera då det smälta smöret och mjöl- och nötblandningen.
4. Lägg päronskivorna i ett vackert mönster i bottnen på kakformen och häll sen smeten försiktigt över. Glöm inte smörpapperet mellan formen och päronen! Sätt in kakan i ugnen tills den blir gyllene, det tar cirka 35 minuter.
5. Låt svalna cirka tio minuter innan du välter kakan ur formen, var försiktig när du gör det! Låt svalna helt.
6. Nu är det dags för toppingen. Blanda färskosten, apelsinjuicen och apelsinskalet.
7. Blöt upp tranbären i lite vatten en stund så de puffar upp sig en smula, värm dem sen i en liten kastrull tillsammans med tranbärsgelén, rör om hela tiden.
8. Innan servering: avlägsna smörpapperet från kakan och toppa den med ett lager av färskosten och tranbärsblandningen. Pudra med florsocker. Klart att ätas!

Fler julrelaterade tips:
Ätbara julpyntskakor
Perfekta julklappar: hemmagjorda tryfflar


Pekanpaj (ca 10 personer)
Eller kanske den här mer hälsosamma varianten av den amerikanska klassikern?

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Du behöver:
225 gram vetemjöl
1 matsked strösocker
1 nypa salt
2 äggulor
175 gram smör

Till fyllningen:
125 gram dadlar
150 gram sirap
2 matskedar vatten
60 gram smör
3 ägg
200 gram pekannötter, grovt hackade, spar några hela till dekorering

1. Sätt ugnen på 180 grader och smöra din pajform.
2. Blanda mjöl, socker, ägg och salt i en mixer, mixa till en mjuk deg. Täck den och låt den vila i kylen ca 15 minuter.
3. Förbered fyllningen: värm dadlarna, sirapen, vattnet och smöret i en liten kastrull, mosa tills allt blir till puré. Låt svalna.
4. Kavla degen på en lätt mjölad yta tills den blir lagom stor att föra över i sin helhet till din pajform. Var noga med att pressa ner degen i hörnen och att den är ungefär lika tjock över hela formen. Förgrädda i cirka 15 minuter, ta ut ur ugnen.
5. Rör ner äggen i den svalnade dadelpuréen och addera sen de hackade pekannötterna, häll sedan försiktigt smeten i pajskalet.
6. Dekorera med hela pekannötter ovanpå. Låt grädda i ugnen ca 25 minuter (tills den sätter sig).
7. Servera varm eller rumstempererad med vispad grädde eller glass.


Julfruktkaka
Den här lätta och doftrika kakan är så himla god att du kommer vilja göra den året om.

Du behöver:
125 gram smör
250 gram strösocker
110 ml apelsinjuice
3 matskedar konjak
½ tesked vaniljsocker
100 gram torkade tranbär
100 gram torkad persika
1 stjärnanis
200 gram mjöl
½ tesked mald kryddnejlika
½ tesked mald ingefära
2 teskedar bakpulver
½ tesked salt
50 gram hackade mandlar
2 ägg
jordgubbar till topping

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smöra en bakform (20 cm).
2. Värm smör, strösocker, apelsinjuice, konjak, vaniljsocker, tranbär, persika och stjärnanis i en liten kastrull, smöret ocj sockret ska smälta. Koka upp, dra ner värmen och låt sjuda i ca tio minuter.
3. Ta bort kastrullen från plattan och ställ åt sidan. Ta bort stjärnanisen, låt blandningen svalna en smula och häll den sen i en stor skål.
4. Blanda de torra ingredienserna, ha i de hackade mandlarna och häll alltsammans i den stora skålen med fruktblandningen. Addera äggen och rör om.
5. Häll blandningen i bakformen, grädda i ugnen ca 40 minuter, kolla av med en sticka att den är genomgräddad: om inget fäster på stickan är den klar.
6. Låt svalna lite grann, garnera med jordgubbar och florsocker. Servera!

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare