Te - den uråldriga drycken som blivit trendig

Te - den uråldriga drycken som blivit trendig

Svart- vitt- rött- grönt- eller örtte. Te är en av de äldsta dryckerna vi känner till och världens vanligaste törstsläckare näst efter vatten.


Det sägs att te började användas för medicinska ändamål i Kina i slutet av 300- talet. Tebladen innehåller mycket antioxidanter som kan skydda mot sjukdomar och motverka åldrande - så drick och må bra! 

Så här lagar du riktigt gott te

1. Godast blir te tillagat på mjukt vatten, alltså ett vatten som har låg halt av kalcium och magnesium. Ett Brita- filter kan göra hårt vatten mjukt. 

2. Låt vattnet koka upp, men inte koka länge för då tappar teet sin runda smak. Att koka eller värma upp färdigbryggt te är också en hädelse. Gröna och vita teer blir godare om du häller på vattnet när det är så varmt att de första små bubblorna börjar synas på ytan. Mörka och rökta teer blir bäst om vattnet är riktigt hett och har börjat koka ordenligt. 

3. Bästa teet brygger du en kanna gjord av keramik, glas eller porslin. Diska aldrig kannan med diskmedel och använd den inte till något annat än te.  

4. Tekulor är alltför små för att låta tebladen virvla runt. Häll hellre teblad direkt i kannan och sila teet när du häller upp det i koppen. En tesked teblad per kopp är lagom och det är viktigt att teet inte drar för länge för då blir det beskt. 

5. Många dricker te med citron, honung, socker eller mjölk i. Vissa entusiasterna menar att te ska drickas naturellt men dricks på många olika sätt, engelsmännen gillar t.ex. starkt svart te med mjölk. 

Olika typer av te

Svart te kallas rött te i Kina. Det är för att det är oxiderat och har en brun-röd färg. Oxidering innebär att syre och ibland kemiska medel får bladen att reagera under torkningen. 

Grönt te värms när det har plockats. Det gör att torkningen påskyndas och att oxideringen uteblir. Grönt te innehåller antioxidanter som sägs skydda mot fria radikaler som bland annat kan orsaka åldrande och åldersrelaterade sjukdomar. 

Oolong görs på de största tebladen och är mer oxiderat än grönt te och mindre än svart. Oolong betyder svart drake, kanske för att tebladen liknar små drakar när de vecklat ut sig. 

Vitt te behandlas inte mycket och det har en ljus färg. Det innehåller fler antioxidanter och näringsämnen än grönt te och görs ibland på både knoppar och blad. 

Rött te, eller Rooibos, tillverkas inte av den vanliga tebusken, utan är snarare ett örtte. Det innehåller inget koffein och sägs vara bra mot sömnbesvär. I Sverige har det röda teet blivit en storsäljare sedan böckerna om Damernas Detektivbyrå och den ständigt Rooibus-drickande Precious Ramotswe gavs ut

Ört te finns av många olika sorter. Mest känt är nog kamomillteet som görs på blommor och sägs vara både lugnande och antiinflammatoriskt.

Gör ditt eget te

Den som vill experimentera kan plocka och torka späda blad av smultron, körsbär, äpple eller svarta vinbär. Salvia, rosmarin, mynta och citronmeliss är goda kryddor att göra te av. Gör så här:

1. Plocka bladen vid torrt väder, helst på förmiddagen när bladen fortfarande är spänstiga.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

2. Lägg bladen på ett tidningspapper eller en torkduk och förvara dem torrt och mörkt. 

3. Bladen ska torka så fort som möjligt, men de tål högst 50 grader och ska inte läggas i solen. 

4. Förvara de torra bladen i burkar eller papperspåsar. 

5. Smula sönder bladen just när du ska brygga teet, så blir teet smakrikt. 

Anna Kleinwichs Magnusson

 

 

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan