Ta fredagsmyset till en ny nivå – så lagar du fish tacos

Ta fredagsmyset till en ny nivå – så lagar du fish tacos

Tacon är hetare än någonsin och allt fler börjar få vittring på den genuina mexikanska tacon, som inte har mycket mer gemensamt med den svenska ”fredagsmys-varianten” än namnet. Det är dags att släppa sargen och testa nya varianter – varför inte börja med fisktacos?


Till att börja med – nyckeln till det förlovade tacolandet är att hitta rätt balans mellan smakerna. Det ska vara lagom salt, starkt, sött och syrligt. Med detta i medvetandet kan man sedan börja experimentera och testa sig fram. Men viktigast av allt att fastslå – koriander är varje tacos moder. När du tänker att ”det där är nog lagom mycket” ska du dubbla mängden koriander – en bra taco är helt enkelt en taco med överdrivet mycket koriander!

Lägg lite extra krut på bröden
En annan sak, som skiljer den genuina tacon från Svensson-kusinen, är brödet. Traditionella mexikanska tacobröd är runda, mjuka och ofta ganska små tortillas, gjorda på vete- eller majsmjöl. Godast är så klart att baka själv men i annat fall kan man försöka nosa upp en mexikansk butik som säljer nybakta tacobröd (finns förhoppningsvis i en saluhall nära dig). Annars funkar det så klart också med mataffärernas ”vanliga” tortillas eller tacoskal.

Fisk, kött eller vegetariskt som fyllning
Tacofyllning går ju att göra på allt från nöt- och griskött till helt vegetariska varianter på bönor och quorn. Men otippat gott, och än så länge lite någorlunda ”oupptäckt” på våra breddgrader är tacos med fisk –mer känd som fish taco.

Fisktacos, 4 portioner
600 g vit fisk (som är fast i köttet) skuren i mindre bitar
1 chipotlechili (torkad och rökt chilifrukt, finns att köpa inlagd eller torkad)
1 msk mortlade korianderfrön
1 msk spiskummin
1 hackad vitlöksklyfta
3 msk neutral olja (ej oliv)
1 stor nypa salt
1 limefrukt, saften från denna

Mixa alla ingredienser (utom fisken) till marinaden och låt sedan fisken ligga och dra i denna en stund. Under tiden kan du svänga ihop följande två röror som är goda att ha som tillbehör! Att ta steget från färdigköpta såser kanske kan kännas bökigt – men det behöver det inte vara – och det blir så väldigt mycket godare med äkta vara än de färdiggjorda konservmedelsstinna såserna.

Tomatsalsa
3 tomater eller en ask cocktailtomater hackade i små bitar
0,5 hackad rödlök (eller vilken lök man nu föredrar)
1 mogen mango, persika eller nektarin hackad i små bitar
1 lime (saften av denna) eller 2 msk vinäger
1 tsk socker
1 tsk salt
1 rejäl knippe hackad koriander
ev hackad chili

Blanda alla ingredienser – klart!

Guacamole
2 avokado, mosade med gaffel
1 riven vitlöksklyfta
4 msk av föregående tomatsalsa och eventuellt lite extra limesaft
1 nypa salt

Stek fisken på medelhög värme i några minuter. Ställ sedan fram fisken, bröden och de två rörorna på bordet och hugg in! Om man vill  kan man också klicka på lite gräddfil på sina tacos, även fast det kanske inte riktigt hör hemma i det här sammanhanget…

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!