Sylta och safta - ta vara på trädgårdens skatter

Sylta och safta - ta vara på trädgårdens skatter

Spara sommarens dofter och smaker på flaska och burk. Det går snabbare än på mormors tid, men blir lika gott.


Den som har en egen trädgård är lyckligt lottad. En hallonhäck, några jordgubbsplantor eller vinbärsbuskar gör att du kan konservera sommaren och ta fram under den bistra årstiden, som en påminnelse om varma dagar under äppelträdet.

Men även för den som inte har en egen täppa är det möjligt . Köp frysta bär, åk till en självplock eller frossa bland torghandelns läckerheter.

Den stora fördelen är att du gör en egen, ren produkt. Inga E-ämnen som du inte vet om de behövs eller inte, lagom andel socker och mycket frukt och bär.
Det enklaste är att göra en stor sats och frysa in och sedan plocka fram vid behov. Eller frys bären och koka en burk då och då, så får man den där fantastiska syltkokardoften i huset oftare.

Har du en sval matkällare behöver du inte frysa in sylten och saften, men då krävs extra noggrannhet och något slags konserveringsmedel för att inte allt ska mögla.

Snabba hallonsylten
Koka ihop 2 liter hallon med cirka 5 dl socker. Vill du ha fastare sylt (hallon innehåller enbart lite eget pektin, som gör sylten fast), koka på speciellt syltsocker eller tillsätt pektin vid sidan av.

Koka bären i cirka 10 minuter. Häll upp på väl rengjorda burkar och frys in. Om du fryser in glasburkar måste sylten ha blivit helt kall, annars spricker burken vid infrysning.

Goda lingonsylten
Många recept på lingonsylt innehåller mycket socker. För konserveringens skull behövs inte det, lingon är rika på bensoat, som är konserverande i sig. Koka därför lingonen med lite vatten, cirka 2 liter lingon och 4 dl vatten, i 15 minuter. Tillsätt därefter socker efter smak, 5-6 dl kan vara lagom som riktmärke. Beroende på hur mogna bären är blir det olika konsistens på sylten. Mycket mogna – lösare sylt. Om du ska förvara sylten i matkällare, kom ihåg att skumma den väl innan du rör i sockret.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Läckra rabarbersaften
Skölj och skär 3 kg rabarber i bitar. Använd gärna matberedarens skärfunktion så går det undan och blir lagom stora bitar.

Lägg i safthink tillsammans med 1-2 citroner i skivor och en påse vinsyra.
Häll på kokt, avsvalnat vatten så att det täcker rabarberbitarna. Lägg över en ren handduk och ställ i kylskåpet i två dygn.

Sila bort rabarbern och citronen. Mät upp saften och tillsätt cirka 5 dl socker per liter avrunnen saft.

Smarta blandsaften
Framemot vårkanten brukar det ligga lite påsar med diverse bär i frysen och skramla. Släng inte, utan koka en god blandsaft! Experimentera med smaker, de flesta passar bra ihop.

Till exempel: ½ liter hallon, ½ liter jordgubbar och ½ liter vinbär kokas ihop på svag värme med 1 liter vatten i 10 minuter. Tillsätt 6 dl socker per liter avrunnen saft, koka upp på nytt och tillsätt 1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft.

Av Anna Holm

 

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan