Stjärnkockens lyxiga budgetmiddag

Stjärnkockens lyxiga budgetmiddag

Ibland är det skönt att träffa vännerna och bjuda på något gott. Men hur gör man om det mesta av kassan redan är uppäten? Jo, man lagar proffskocken Tom Sjöstedts lyxiga budgetmeny. Garanterad succé.


”Det viktigaste är alltid att träffas och ha trevligt, tycker jag. Om kassan är skral kan man satsa på enklare råvaror som rotfrukter, potatis, pasta och ett lådvin. Att försöka köpa råvaror efter säsong är också ett bra sätt att tjäna in några slantar, säger Tom Sjöstedt som är medlem i Svenska Kocklandslaget och tidigare även vinnare av tävlingen "Årets Kock". 

Ta del av Toms lyxiga trerättersmeny som är snäll mot plånboken! Om du vill bjuda på något som känns välarbetat och som smakar mer än det kostar, föreslår Tom följande trerättersmeny. Recepten är anpassade för 4 personer. 

Laxcarpaccio med prästost, äpple och olivolja 

Laxcarpaccio:

400 g laxfilé, putsad
2 svenska äpplen
1 skiva formfranska
50 g prästost
4 msk valnötter
½ citron
1 msk olivolja

Garnering:
12 dillvippor
3 krm svartpeppar
½ tsk flingsalt

Gör så här:
Frys laxen, tina den och skär den i skivor. Skär äpplet i tärningar. Skär formfranskan i tärningar och rosta med 2 tsk olivolja i ugnen ca 6 minuter eller tills de är gyllenbruna.

Plocka osten i mindre bitar. Grovhacka valnötterna. Dela citronen i 4 klyftor. 

Lägg upp laxen på tallrikar. Lägg på övriga ingredienser och garnera med svartpeppar och flingsalt.

Kyckling med bakade morötter, rostad lök och krassécréme 

Morötter och lök:

800 g knippmorötter
4 små rödlökar
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar

Krassecrème:
2 dl lätt crème fraiche
½ ask krasse
2 tsk honung
2 tsk citronsaft
Salt och svartpeppar

Kyckling:
600 g kycklinglår
2 tsk chilipulver
1 msk olivolja
Salt och svartpeppar

Garnering:
½ ask smörgåskrasse
½ citron, skalet

Gör så här:
Dela morötterna på längden och skala rödlöken. Blanda morötter och lök med olivolja, salt och svartpeppar. Baka på 175 grader tills morötterna är mjuka. Blanda krasserörans ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Rulla kycklingen i chilipulver och olivolja och baka i ugnen på 175 grader till en innertemperatur på 70 grader. Lägg upp på tallrik och strö över krasse och citronskal.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Kardemummayoughurt med rårörda skogsbär och maränger 

Kardemummayoughurt:

2 dl turkisk yoghurt
50 g florsocker
2 tsk mald kardemumma 

Rårörda skogsbär:
200 g skogsbär, hallon, björnbär och blåbär
3 msk råsocker
½ citron, skalet

Garnering:
18 maränger
2 msk pistagenötter

Gör så här:
Blanda ner florsocker och kardemumma i yoghurten. Blanda skogsbär, råsocker och citronskal. Låt stå ca 30 minuter i rumstemperatur. Grovhacka maränger och pistagenötter. Ta fram glas och lägg yoghurt i botten, skogsbär ovanpå och maränger och nötter på toppen.

Ytterligare 3 budgettips från Tom 

Använd resterna
Efter julen är kylen och frysen ofta full av rester som kan piffas till. En pasta eller en gryta gjort på högrev eller något annat långkokskött är prisvärt och supergott. 

Köp billigare delar
Strunta i oxfilén och prova en billigare detalj som till exempel innanlår. Som jag brukar säga: Allt blir mört bara man bankar tillräckligt länge. Högrev, märgpipa och lägg är också perfekta delar att koka mustiga grytor på.

Laga soppa
Ett grymt alternativ som vi äter alldeles för lite av. Köp hem blomkål, rotselleri eller svamp och gör en god soppa. Med rostat bröd till blir det en bra måltid.

Tom Sjöstedt har skrivit boken "Toms Tips" som innehåller sju enkla men smarriga veckomenyer samt tips och tricks som får dig att lyckas i köket.

Skribent: Anna Kleinwichs Magnusson

 

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan