sommarmat

Sommarmat för varma dagar

Under varma sommardagar vill man gärna att maten ska både vara snabblagad och fräsch. Här är 4 enkla recept.


Risotto med kolja, tillagningstid ca 20-30 minuter
Använd basmatiris i stället för vanligt risottoris. Koljan får gärna vara rökt, för ännu mer smak.
• Panera fisken och stek den några minuter på varje sida eller ugnsbaka den i folie tills köttet är vitt och fast.
• Koka basmatiriset.
• Finhacka schalottenlök och fräs i smör. Tillsätt andra grönsaker efter smak (till exempel ärtor, majs eller broccoli).
• Dela fisken i mindre bitar och rör ner i grönsaks- och risblandningen.

Couscous med grönsaker, kyckling och halloumi, tillagningstid ca 25 minuter
Varma sommarkvällar kan det ofta kännas lite för mastigt med pommes frites eller potatismos till maten. Testa i stället den här fräscha rätten med fluffig couscous som bas.
• Häll 4 dl het grönsaks- eller kycklingbuljong och 1 tsk olivolja över 250 g couscous, rör om och låt stå övertäckt i fem minuter.
• Strimla zucchini, röd paprika och körsbärstomater och blanda med olja och färska örter. Ugnsrosta grönsakerna i 20 minuter i 200°C.
• Grilla skivor av kycklingbröst eller haloumi och servera tillsammans med grönsaker och couscous.

Citronspaghetti, tillagningstid ca 15 minuter
Detta är ett fräscht alternativ till ost- eller köttbaserade pastasåser.
• Koka ärtor, sparris och tunna skivor zucchini.
• Lägg upp nykokt spaghetti på tallrikar och fördela grönsakerna ovanpå.
• Pressa citronsaft över tallrikarna – en citron räcker till fyra portioner.
• Toppa med riven parmesanost.

Heta vitlöksräkor, tillagningstid ca 40 minuter
Servera gärna med färskt bröd – det är gott att doppa i den heta vitlöksoljan.
• Finhacka röd chili och vitlök och blanda med olivolja och pressad lime eller citron.
• Skala de råa räkorna (undvik miljöboven jätteräkor och välj ekologiska alternativ) och lägg dem i oljeblandningen. Låt stå i 30 minuter.
• Ta upp räkorna och stek dem i en het stekpanna några minuter på varje sida, tills de är genomstekta. Tillsätt sedan oljeblandningen och låt koka upp.

Tips!
Fyll ut en vanlig grönsallad med bitar av stekt kycklingfilé och nykokt färskpotatis blandat med lite vitlökssmör, så får du genast en lite matigare variant.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

  Logga in för att kommentera

Bra vardag hårspecial!