Snabbaste lunchlådan – åtta superenkla recept

Snabbaste lunchlådan – åtta superenkla recept

Få förändringar i vardagen gör så stor skillnad i plånboken som att ta med lunchlåda till jobbet istället för att äta ute. Här är tio snabba lunchrätter – med få ingredienser – som du faktiskt både orkar och hinner laga.


Att ta med sig goda matlådor till jobbet handlar egentligen bara om vana, att få in lunchtänket i den övriga vardagen. 

Här är några enkla råd:

1. Avsätt en speciell plats i frysen för lunchlådorna. Då är det enkelt att ha överblick över vad som finns.

2. Undvik stora bitar kött eller kyckling. Det blir sällan gott när det värms i mikrovågsugn. Satsa istället på rätter med mycket vätska, som gratänger, soppor, grytor eller pastasåser.

3. Laga större mängder mat på en gång. Det spar både tid och pengar.

Åtta superenkla och goda recept med få ingredienser:

Curryfisk med grönsaker 
Fräs wokgrönsaker i en gryta, häll över en burk färdig Thai Panaeng Curry grytmix och tärningar av torsk eller annan fisk. Låt koka några minuter. Servera med ris. 

Ädelostsås med pasta
Koka broccoli enligt anvisningar på förpackningen. Skär i lagom stora bitar.
Bryn 400 gram kassler eller skinka i en gryta eller stekpanna. Häll över 2,5 dl matlagningsgrädde och koka upp. Tillsätt valfri mängd  finfördelad ädelost, koka ihop så den smälter. Blanda ner broccoli strax innan servering. Om såsen känns för tunn, red med maizena. Servera med pasta. 

Lax med fetaost och rosmarin
Lägg laxfiléer i en form. Salta och peppra. Dela ett paket fetaost i små bitar, blanda med en burk matlagningsyoghurt och bred över fisken. Krydda med rosmarin. Stek i ugnen, 15-20 min, 200 grader. 

Dolmiobaserad pastasås
Fräs champinjoner i matfett. Tillsätt hackad spenat och en burk Dolmio pastasås. Koka upp.

Snabb färsbiff i panna
Blanda 400 gram köttfärs med en liten, finhackad eller riven lök, 1 tsk örtsalt, 1 krm svartpeppar, 1,5 msk potatismjöl och 1 dl mjölk.
Bryn matfett i en stekpanna och platta ut färsen direkt i den till en enda stor biff som täcker hela pannan.

Stek 4 min på medelstark värme. Dela färsen i 4 delar och vänd dem. Stek ytterligare 4 min. Ta upp biffarna, häll i 2,5 matlagningsgrädde och 1 msk soja i stekpannan och rör om. Lägg i biffarna och låt dem puttra i såsen 3-4 min.
Servera med kokt potatis.

Tomatkyckling
Dela 500 gram kycklingfiléer i mindre bitar. Salta, peppra och bryn i matfett. Häll ett paket Kelda pastasås (Tomat & crème fraiche) i en traktörpanna. Lägg i kycklingbitarna och låt koka några minuter. Strö över riven ost, en hackad vitlöksklyfta och hackad basilika. Servera med pasta eller ris.

Kryddig korv stroganoff
Bryn en hackad gul lök och 400 gram korv i skivor (gärna chorizo eller annan kryddig korv). Strö över 1,5 msk vetemjöl. Späd med 1 dl vatten och tillsätt 1,5 msk tomatpuré, 0,5 tsk dragon, en halv köttbuljongtärning och peppar. Häll sedan i 1,5 dl mjölk. Koka på svag värme i fem minuter. 

Chilitorsk 
Skär 400 gram torsk (eller annan fisk) i centimeterstora bitar och lägg i en form. Blanda 2,5 dl matlagningsgrädde och chilisås (valfri mängd) med salt och peppar. Häll över fisken. Lägg tomater, gärna körsbärstomater, runt fisken och lite dill ovanpå. Grädda i cirka 20 minuter i 200 grader.  

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Ninni Schulman

 

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan