Nyttig lunchlåda

Smart och nyttig lunchlåda

Behöver du inspiration att ta med dig egen lunch till jobbet? Här ger vi dig tips på hur du bäst gör lunchlådor som är goda, billiga och nyttiga på samma gång!


Många fördelar
Fördelarna med en lunchlåda är många. Du vet exakt vad du får i dig samtidig som du sparar en hel del pengar varje månad. Äter du på kontoret kan du dessutom passa på att äta en medveten måltid, gärna i tystnad. Upplev måltiden med alla dina sinnen, uppmärksamma kroppens signaler och försök att varva ner. Undvik att äta framför datorn då det är lätt att äta för mycket och missa kroppens signaler. Att äta på kontoret innebär ofta att du kan få lite tid över till annat. En promenad runt kvarteret ger välbehövlig energi till resten av dagen. Väljer du lunchlåda någon eller några dagar i veckan kan du med gott samvete variera och äta lunch ute några dagar också.  

Behöver inte vara tråkig
Kött och potatis/ris/pasta håller sig i kylen några dagar. Grönsaker däremot har en tendens att bli tråkiga efter ett kort tag, framförallt sallad, tomat och gurka som innehåller mycket vätska. Uppdatera därför lunchlådan med fräscha grönsaker samma dag som den ska ätas. Lite färska örter gör också underverk för både smak och utseende. Undvik att värma lunchlådan i mikrovågsugnen då många plastförpackningar avger ohälsosamma ämnen vid uppvärmning.   

Tips
- Laga flera portioner av kött, kyckling och lax. Låt svalna och servera kall med keso, avokado och sallad á la hälsotallrik dagen efter.  

- Koka ny pasta, bulgur, cous-cous eller quinoa samma dag som lunchlådan ska ätas.

- Gör storkok av köttfärssås och dryga ut med t ex bönor och morötter. Grytor och gratänger blir oftast godare om de får stå ett dygn.

- Gör flera pajer på en gång och frys in i mindre bitar.

- Välj fiberrika grönsaker som broccoli, bönor, morot, kål och majs. De innehåller mindre vätska och håller sig bättre i lunchlådan.

- Ät inte direkt ur lunchlådan utan lägg upp på en tallrik så blir lunchen aptitligare.

- Lägg upp matresterna direkt i lunchlådor. Annars är det lätt att äta upp all mat på kvällen.

Skribent: Sofia Antonsson, Leg. Dietist

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan