Småkakorna gör comeback

Småkakorna gör comeback

Vad är väl mer förknippat med barndomen än doften av nybakade småkakor av mördeg? Sega syltkakor, snygga schackrutor, smuliga finska pinnar. Mördeg går att variera i en oändlighet och kan göras i flera svårighetsgrader. De klassiska småkakorna är på väg att göra storstilad comeback!


Monstruösa jättemuffinsar och groteska kanelbullar har haft sina glansdagar – nu är det farmors och mormors gamla hederliga mördegskakor som gäller. Och eftersom de allt som oftast är små får man ta flera stycken.  Det är ju det som är hela poängen – det är inte för inte som det traditionella kafferepet bjuder på sju sorters kakor.

Gå loss med färg, form och smaksättare efter eget tycke
Mördeg är inte mycket mer komplicerat än att knåda ihop smör, socker och mjöl till en deg och sedan (om man har tid, det vill säga) låta den vila svalt i någon timme. Viktigt är att inte knåda för mycket, då förlorar mördegen sin sprödhet. När det är sedan är dags att baka ut kakorna är det bara att låta fantasin flöda fritt! Var inte rädd för att använda karamellfärg för att färga degen (eller delar av den) i någon snygg färg och man kan använda pepparkaksformar att stansa ut skojiga motiv med. Dra dig inte heller för att jazza loss med smaksättare som vanilj, kardemumma eller varför inte hackad mörk choklad?
För den som vill visa upp sin bakkonst finns också speciella kakstämplar med texten ”home made”, som då stansas in i de ogräddade kakorna. Stämpeln finns bland annat att beställa via internetsajter.

Grundrecept på mördeg
(ca 30 kakor)
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g smör
1 nypa salt
Hacka samman ingredienserna, plasta och lägg in i kylskåpet i en timme. (Om du ska göra runda kakor är det smart att göra en rulle av degen innan du lägger in den i kylen eftersom det då är lättare att få kakorna att hålla formen.) Mördegskakor i ”vanlig” storlek gräddas i 175 graders ugnsvärme ca 13 minuter. Håll gärna lite extra koll de sista minuterna så att kakorna inte blir brända.

Syltkakor
Skär degrullen i skivor eller rulla små bollar och tryck ut till lagom storlek.  Lägg de ogräddade kakorna på bakplåtspappersklädd plåt och gör en fördjupning med fingret mitt i varje kaka. Fyll groparna med sylt, förslagsvis hallonsylt eller vinbärssylt och grädda.

Uppåkrakakor
Kavla ut degen ca 3 mm tjock och stansa ut rundlar på ca 6 cm i diameter med exempelvis ett glas. Lägg en liten klick sylt i mitten (valfritt) och vik över en tredjedel, så att den undre delen sticker ut längre än den övre. Pensla med vispat ägg och strö över finhackad mandel och pärlsocker innan du skjutsar in dem i ugnen.

Mördegskakor med nötter och choklad
Blanda ner 0,5 dl hackad god ljus eller mörk choklad (inte blockchoklad) och 0,5 dl hackade nötter, exempelvis hasselnöt eller pistage, i degen. Forma till en lång rulle och skär i skivor eller till små bollar som trycks ut med tummen och grädda på smördegsbeklädd plåt.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan