Så tolkar du innehållsförteckningen

Så tolkar du innehållsförteckningen!

Hur kan en enkel basvara ha 23 ingredienser? Vad betyder alla E-nummer? Vad ska jag titta efter och vad ska jag se upp för? Här följer en guide till hur du tacklar de allt längre innehållsförteckningarna på våra matvaror. För den som vill finns också nya appar som kan hjälpa till på vägen.


Senare års debatt omkring livsmedelsindustrin och avslöjanden om matfusk har gjort att många människor vill undvika livsmedel med allt för många E-nummer. Den omtalade boken ”Den hemlige kocken” av Mats-Eric Nilsson gjorde att många började ifrågasätta livsmedelsindustrins användande av tillsatser i vår mat. Detta måste i stort betraktas som en positiv utveckling då vi i längden förmodligen mår mycket bättre av att äta rena, obearbetade råvaror framför processad mat. I Sverige måste alla ingredienser - även tillsatser deklareras på färdigpackade livsmedel. Det ger oss konsumenter möjlighet att kunna göra medvetna val när det gäller hur mycket tillsatser vi accepterar i den produkt vi köper. Tillsatser skall alltid deklareras med ett funktionsnamn följt av antingen tillsatsens E-nummer eller dess vedertagna namn. Till exempel – Antioxidationsmedel: (E300 eller Askorbinsyra) I livsmedel får endast tillsatser godkända av Livsmedelsverket användas. Andra tillsatser är alltså förbjudna.För att en tillsats ska godkännas måste den vara ”nödvändig för livsmedlets hantering eller av värde för konsumenten”, som det heter på Livsmedelsverkets hemsida. Som utgångspunkt låter det bra, men vissa produkter innehåller så liten mängd ”riktiga” råvaror att de måste innehålla diverse tillsatser för att ge smak, färg och konsistens som gör livsmedlet ätbart. Då kan man kanske ifrågasätta vilket värde en sådan produkt verkligen har för konsumenten. Även naturliga ämnen som används som tillsats måste beskrivas med ett E-nummer. Till exempel döljer sig Lykopen, ett naturligt ämne från tomat, bakom E-160d. Lykopen är känd som en effektiv antioxidant med konstaterade positiva hälsoeffekter.  Frågan man kan ställa sig när färgämnen dyker upp är varför har man varit tvungen att använda dem i en produkt? Innehåller den för få ursprungliga ingredienser för att kunna ge den färgen vi förväntar?

En annan viktig aspekt är att det finns personer som är överkänsliga mot tillsatser. Det gäller speciellt personer med redan konstaterad allergi. Detta kan gälla även naturliga tillsatsämnen, t ex  konserveringsmedlet bensoesyra som är vanligt i t ex sylt, saft, läsk, konditorivaror och ost. Bensoesyra finns även naturligt i vissa bär och frukter.

Listan av tillsatser är lång och det kan vara svårt att i butiken avgöra vad som kan vara en acceptabel tillsats eller kanske mer vad man själv vill acceptera.
Är man intresserad av att fördjupa sig i ämnet för att som konsument lättare kunna ta beslut kan man hitta mer information på följande sidor:
www.slv.se
www.aktavara.se
www.konsumentforeningenstockholm.se

Det finns även appar att ladda ner för att underlätta inköpsrundan. Konsumentföreningen har t ex en gratis app som heter ”Tillsatsappen” som på ett enkelt sätt förklarar vad som döljer sig bakom E-numret.

Skribent: Sofia Antonsson, leg dietist

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan