Så gör du perfekta pannkakor

Så gör du perfekta pannkakor

Pannkaksrecept kan variera från kök till kök, testa de här smarta knepen och du kommer lyckas med att göra härligt välgräddade pannkakor.


En gammal svensk mattradition är att servera ärtsoppa och pannkakor på torsdagar. Men varför inte skämma bort din familj med pannkaka lite oftare? Att grädda pannkakor fungerar dessutom utmärkt att göra till en gemensam mataktivitet för hela familjen. Ett enkelt basrecept kan du också variera med olika fyllningar eller låta alla välja sin egen topping.


Så här gör du traditionella pannkakor 
1 ägg
100 gram vetemjöl
3 dl mjölk
En nypa salt

Om du blandar ihop smeten med hjälp av en mixer får du en tunn smet utan klumpar. Föredrar du att handvispa så skikta först ner mjölet i en bunke. Blanda sedan ner ägget och saltet genom att vispa ordentligt. Sist häller du ner mjölken i omgångar och vispar smeten mellan varje gång tills att den blivit helt slät. 

Hetta upp lite matolja i en stekpanna. Häll ner lite av smeten, drygt en halv deciliter, i pannan så att det blir ett tunt lager smet. Grädda varje pannkaka i drygt en till två minuter på varje sida. Lyft lite med stekspaden runt pannkakans kanter för att underlätta vändningen. Om du inte vill vända genom att kasta upp pannkakan i luften, använd en stekspade och vänd snabbt så inte pannkakan viker sig. Lägg upp pannkakan på ett fat när den är färdiggräddad.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem


Tips för att få perfekta pannkakor
• Pannkakssmeten blir ännu bättre om den får stå och svälla i ungefär 30 minuter efter att du blandat ihop alla ingredienser.

• Om du vill fylla pannkakorna med någon läcker fyllning, prova att göra smeten med fullkornsmjöl istället så blir pannkakor extra fylliga.

• Låt stekpannan bli riktigt het innan du börjar grädda pannkakorna, men dra ner värmen när du häller ner smeten så att pannkakorna inte gräddas i bränt matfett. 

• Grädda pannkakorna innan alla i familjen kommer och lägg upp dem på en hög istället för att servera varje pannkaka nygräddad. På så vis kan alla äta tillsammans istället för att några ska behöva vänta otåligt på att nästa pannkaka ska bli färdiggräddad. Ett tips är att lägga ett ark bakplåtspapper mellan varje pannkaka, så klibbar de inte ihop. Slå in pannkakshögen med aluminiumfolie så hålls de varma. 

• Om du vill servera pannkakorna med en matig fyllning, häll över en ostsås på den ihoprullade pannkakan eller bred över lite smör så blir de inte torra om du vill gratinera dem i ugnen. 

• Vissa föredrar att göra pannkakorna med en del vatten och tre delar mjölk för att få en tunnare smet och en magrare pannkaka. 

• Häll aldrig för mycket smet i pannan åt gången när du gräddar pannkakorna, om du inte vill ha dina pannkakor tjocka.

• För en sötare pannkaka, blanda 125 gram mjöl med 3 stora ägg, 3 dl standardmjölk, en nypa salt och en stor tesked strösocker. Blanda alla ingredienser i en mixer och låt sedan smeten stå och svälla i en skål i drygt en halvtimme (du kan låta smeten stå i flera timmar om du förvarar den i kylen). Precis innan du börjar grädda pannkakorna blandar du i 20 gram smält smör.

Av Rebecka Lind

 

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan