Så bakar du läckra Cup Cakes

Så bakar du läckra Cup Cakes

Cupcakes kallas ibland fairy cakes och liknar en muffin med topping, eller frosting som det kallas i cupcake-sammanhang.


Cupcakes är inte lika stora som amerikanska muffins, utan mer som en svensk muffin i storleken. Skillnaden är att cupcakes är fluffigare och sötare än svenska muffins. Dessutom är cupcakes alltid dekorerade med frosting.

Åsa Hellgren är systemvetaren som flyttade till USA och upptäckte cupcakes. Några år senare flyttade hon tillbaka till Sverige och satsade på sin passion. Det resulterade i ett välmående företag som levererar cupcakes till fester och andra tillställningar. Här kommer tre listor från Åsa.


Att baka cupcakes är en hel vetenskap, men ungefär så här går det till:

1. Utgå från ett grundrecept till cupcakes när du gör smeten.

2. Klicka smeten i cupcake-formar eller i formar som står i en cupcake-plåt. Då blir de högre än om du använder pappersformar som står direkt på en plåt.

3. Du kan smaksätta dina cupcakes på flera olika sätt. Ett sätt är att blanda ner till exempel vanilj eller kakao i smeten, ett annat är att sticka ner bitar av till exempel frukt, choklad eller kakor i formarna med smet. Det går också bra att skära ut en konformad bit med kniv från toppen efter gräddning och fylla hålet. Skär då till den utskurna biten så att det blir ett litet lock att sätta på toppen.

4. När du gräddat dina cupcakes och de har kallnat, brer eller spritsar du frosting på översidan av härligheterna. Det finns mängder av frosting-recept på nätet.

5. Dekorera dina cupcakes. Använd strössel, små hjärtan eller kulor. Eller gör egna dekorationer av sugarpaste, en ganska lättarbetad deg som kan köpas färdig. Den kan formas till blommor, stjärnor eller bokstäver.


Så lyckas du - Åsa tipsar!

1. Använd ingredienser av hög kvalitet, speciellt vid smaksättning. Välj till exempel riktig vaniljstång istället för vaniljsocker som innehåller kemikalier.

2. Undvik margarin och baka istället cupcakes med äkta smör – det lönar sig.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

3. Smält inte smöret när du bakar cupcakes. Låt det istället stå framme tills det är rumstempererat, så går det bra att arbeta med.

4. Lär känna din ugn. Perfekta cupcakes måste gräddas lagom länge, de ska varken vara degiga eller torra. Ett knep är att ge toppen av en cupcake ett lätt tryck med fingret. Om toppen fjädrar tillbaka är den klar.

5. Använd formar som är "greaseproof" för att undvika att formarna ser flottiga ut efter gräddning.


Fem fantastiska smakkombinationer

1. Citron och hallon

2. Choklad och Nutella

3. Jordgubb och vit choklad

4. Vanilj och blåbär

5. Mörk choklad och mint


Åsa Hellgren driver företaget Hello Sugar Cupcakes och har lagt sin karriär som systemvetare på hyllan.


Skribent Anna Kleinwichs Magnusson

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan