Recept-för-kolja

Recept ur Sveriges Mästerkock: Kolja med sötpotatispuré

Serveras med picklad rödlök, serranoskinka och brynt smör – en enkel och snygg rätt som imponerar på middagsgästerna!


Det här receptet ger 2 portioner.
Tid: 50 minuter


Ingredienser


2 stora eller 4 små sötpotatisar
0,5 dl vispgrädde
250 g smör
1 dl ättiksprit, 12 %
2 dl socker
3 dl vatten
4 små rödlökar
1 dl hasselnötter
salt och peppar
250 g kolja (2 bitar à 125 g)
1 msk matolja
2 skivor serrranoskinka


Så här gör du!

Sötpotatispuré
Skala och koka potatisen tills den är mjuk. Häll av vattnet och mosa potatisen med 50 gram av smöret och 0,5 dl grädde. Dra gärna moset genom en sil så den blir slät och smaka av med salt och peppar.

Picklad rödlök
Lägg ättiksprit, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Dela all lök på hälften och pilla ut mittendelarna av löken, de så kallade båtarna och lägg i lagen och låt dra tills de är mjuka men fortfarande har kvar lite tuggmotstånd.

Rostade hasselnötter
Rosta nötterna i ugnen på 200 grader tills skalen på nötterna börjar släppa lite. Häll ut dom på en ren bakduk och gnid tills skalen lossnar. Hacka sedan grovt. Sänk värmen till 120 grader på ugnen.

YES Platinum Original
YES Platinum Original
(86)

YES bästa diskkraft någonsin

Upptäck nu

Fisken
Salta och peppra fisken ordentligt och stek på medel/hög värme i lite smör och olja. Ös gärna med smöret under tiden i stekpannan. Lägg fisken på en plåt och lägg in i ugnen på 120 grader tills en innertemperatur på 45 grader.

Brynt smör
Bryn smöret i stekpannan på medel/hög värme, rör om hela tiden och dra av plattan när smöret har en kolaaktig lukt och färg.

Servering
Lägg två tallrikar i ugnen i några minuter tills de blir varma, ta sedan ut och lägg en skiva serrano på och placera fisken ovanpå. Lägg på sötpotatispurén, brynt smör och de rostade hasselnötterna. Klart att servera!


Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare