Potatissoppa på sju vis

Potatissoppa på sju vis

Potatissoppa är en riktig vinterklassiker, men smakar lika gott året om, alla dagar i veckan. För din skull har vi tagit fram sju recept – ett för veckans alla dagar!


Grundrecept
Till en matig potatissoppa för 6 personer behöver du:
8 potatisar (en mjölig sort som går lätt att mosa)
2 selleristjälkar
1 purjolök
1,5 liter grönsaksbuljong
1 lök, smör
3 kvistar timjan
2 lagerblad
1 boquet garni (eller kryddblandningen ”franska örter”),
salt och peppar

Skala potatisarna och skär dem i stora bitar. Hacka den vita delen av purjolöken grovt (undvik den gröna blasten) samt selleristjälkarna och löken. Fräs allt tillsammans med en stor klick smör. När grönsakerna börjar bli glansiga (men fortfarande är krispiga) tillsätter du potatisen. Fräs i ytterligare några minuter och tillsätt sedan grönsaksbuljongen och den franska örtblandningen. Låt det puttra i 30 minuter. (Om du använt dig av en bouquet garni plockar du upp den efter 30 minuter.) Mixa sedan soppan tills den blir helt slät. Vill du sätta knorr på soppan? Kolla in våra 7 goda serveringsförslag!

Serveringsförslag 1/Krispigt bacon: Om du inte är vegetarian kan du strössla två skivor knaperstekt och grovhackat bacon över soppan.

Serveringsförslag 2/Persiljeolja: Till persiljeolja krävs ett halvt knippe bladpersilja, 4 matskedar olivolja och en nypa bakpulver. Koka upp en kastrull med vatten och tillsätt persiljan och bakpulvret (som håller bladen gröna). Häll av vattnet efter ett par minuter och mixa persiljan tillsammans med olivoljan. Mixa tills blandningen blir slät och smaka av med salt. Droppa blandningen över soppan. 

Serveringsförslag 3/Dill och lax: Till den här toppingen behövs 5 gram dill, en skiva rökt lax (eller annan rökt fisk, men lax passar bäst) och en matsked gräddfil. Finhacka dillen och skär laxen i bitar. Tillsätt lax, dill och gräddfil till soppan och servera med en skiva surdegsbröd.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Serveringsförslag 4/Skogschampinjoner: Du behöver 80 gram skogschampinjoner per person och ett par kvistar bladpersilja. Rengör champinjonerna med hjälp av en borste, pensel eller fuktigt hushållspapper för att de inte ska förlora sin goda smak. Avlägsna den jordiga änden på champinjonerna och baka dem i ugnen tillsammans med lite smör eller olja, men inte så länge att de förlorar sin spänst. Salta och peppra och strössla över hackad persilja. Fördela champinjonerna på en skiva surdegsbröd, garnera med persilja och lägg brödet över soppan.

Serveringsförslag 5/Grillad sparris, ägg och persilja: Till den här goda toppingen behövs 1 ägg, 40 gram grillad sparris och en näve hackad persilja. Använd helst grön sparris som inte behöver skalas. Hetta upp en grillpanna med några droppar olivolja och grilla sparrisen tills den är genomstekt och krispig, men inte bränd. Under tiden kokar du ägget i 8–9 minuter. Skölj persiljan och låt den droppa av i ett durkslag. Ta bort stjälkarna och finhacka bladen. Skala ägget när det svalnat och mosa det sedan med en gaffel eller en potatispress. Skär sparrisen i bitar om de är grova, eller använd endast topparna. Blanda ägg, sparris och persilja och lägg i soppan.

Serveringsförslag 6/Karamelliserade macadamianötter: Du behöver 100 gram macadamianötter (för fyra portioner), 10 gram smör, 2 msk socker, 0,5 tsk salt, 0,5 tsk chiliflingor (och en skiva bacon per portion om ni äter kött). Torrosta nötterna tills de blir gyllenbruna i en panna. Tillsätt smör, socker, salt och chiliflingor. Rör konstant tills nötterna karamelliserats i en jämn, ljusbrun sirap. Lägg de karamelliserade nötterna på bakplåtspapper och låt dem svalna, finhacka dem sedan. Grilla baconskivorna i en uppvärmd ugn (180 °C) tills de blir krispiga. Strössla bacon och nötter över soppan.

Serveringsförslag 7/Dragon och körvel: Du kryddar enkelt din soppa genom att tillsätta finhackad dragon och körvel som ger en fräsch och uppfriskande smak. Körvel har en lätt anissmak och är mycket ömtåligt, så förvara kryddan mörkt, svalt och torrt i högst två dagar. Krydda sparsamt med dragon, som lätt tar över smaken. 

Fler lästips:
Gör något med resterna från festerna
Smart och nyttig lunchlåda

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare