Nya it-rätter på grillen

Nya it-rätter på grillen

Sara Wicklin är kock, matstylist och matbloggare. På sin blogg inspirerar hon med smart mat och recept för alla som gillar riktig mat som verkligen smakar utan att för den skull ta en hel dag att laga till eller innehåller onödiga tillsatser. Här delar hon med sig av sina bästa tips inför grillsäsongen.


Pulled pork och grönkål har ju varit vinterns största it-rätter, vad tycker du vi ska lägga på grillen i år om vi vill vara lite nytänkande?
- Jag tänker mig faktiskt att det är just tillbehören som är den nya huvudrätten och att du börjar se köttet som tillbehör istället. Och att du då väljer att köpa ekologiskt kött som ger en helt annan smakupplevelse, som ekologisk frigående kyckling som är helt fantastisk att grilla. För att grilla den lite snabbare och mer jämnt klipper du bort ryggbenet och viker eller plattar ut den innan den läggs på grillen.

- Allt som är grönt och som förut setts mer som tillbehör är verkligen årets trend inom grillning. Dels är det billigt och dels är det nyttigt, prova att ge uppmärksamhet till grönsakerna så kommer du snart att fimpa köttets ”menlöshet”, grönsaker ger så många fler och mer nyanserade smakupplevelser.

Nya tillbehör (som Sara gärna tycker kan bli måltidens huvudnummer):

Piminetos de padrón: Små gröna paprikor som du grillar någon minut på vardera sidan så att de mjuknar och får lagom "grillränder" från gallret. Ringla olivolja efter att du tagit de av grillen, sprinkla med flingsalt och servera. En härlig tapas-rätt som passar till det mesta och kan bli en snackis på festen eftersom paprikorna har olika styrka och kan bli lite av en Rysk roulette.

Avokado: Har en smak verkligen blommar ut när den grillas. Dela på hälften och ta bort skalet. Placera snittytan nedåt och grilla någon minut. Ringla med olivolja och flingsalt och gärna ett stänk citron som blir en fin balans med sin syra mot avokadons sötma.

Portabello-svampen: Är en fast och stor svamp som passar väldigt bra att grilla. Skär av skaftet och grilla den helt “torr” med hatten nedåt. Vill du kan du smula lite getost över skivorna som får smälta medan du griller. Annars är den perfekt även naturell med lite olja och salt.

Sötpotatis: Grilla skivad sötpotatis och marinera efteråt i en syrlig limedressing med mynta, chili och koriander. 

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Grilla vårlökar och sparris ett par minuter runtom och servera med Romanescosås gjord av 1grillad röd paprika utan kärnor och skal, 2 msk sherryvinäger, 1 dl mild olivolja, 1 dl skalade mandlar, 1 tsk salt, 2 vitlöksklyftor, 1 msk tomatpuré, ½ tsk rökt paprika pulver som mixas till en slät sås. 

Nasu Dengatu är en japansk rätt där du grillar skivad aubergine, penslad med lite olja, ett par minuter på varje sida. Marinera efteråt i en misodressing gjord på 2 dl utspädd grönsaksbuljong, (glutamatfri), 1 dl misopasta (vit eller röd), 2 msk honung, 2msk mirin, 2 msk majsstärkelse, 1 vitlöksklyfta. Hacka eller krossa vitlöken. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp tills såsen reder sig. Marinera de grillade auberginskivorna i såsen och strö över sesamfrö

Kål i alla dess former: I år är det helt rätt att lägga kål på grillen. Rosta kålbladen mycket hastigt på grillen och lägg i en sallad med grillade aprikoser, ruccola och smulad getost. Servera med en pumpafröcrème. Pumpafröcrèmen gör du av 1,5 dl pumpakärnor, 2 nävar färska basilikablad, 1,5 dl solrosolja, 1 tsk salt, 1/2 vitlöksklyfta, skal och saft från en citron. Mixa alla ingredienser till en slät sås.

Har du några "hemliga" grillknep som du vill dela med dig av?
- Mitt absolut bästa trick är att grilla med endast lite olja. Sedan marinerar och saltar du efter att du grillat. Detta funkar både på kött, fisk och grönsaker. Då riskerar du inte att bränna bort all smak. Grillytan blir jämnare och man dränerar inte bort onödig vätska, då saltet drar vätska ut både kött och grönsaker.

- Min bästa grillolja/eftermarinad är utan tvekan örtolja, som är olivolja med en massa hackade örter och citron.

- Se grillen som mer än ett tillagningssätt, metoden ger även smak på det du grillar så använd den och komplettera den rätt sätt. Passa på att röka det du grillar om du har en grill med lock. Det finns allt fler sorter av rökspån på marknaden nu. Det ger en djupare smak på det du grillar.


Fler lästips:

Så blir middagen lekande lätt
Mysiga middagar trots vardagskaoset


Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!