Macka med lax & pocherat ägg

Macka med lax & pocherat ägg

Det pocherade ägget är pricken över i:et på den här matiga frukostmackan – perfekt i påsktider.


Få saker imponerar så mycket på andra som att servera ett perfekt pocherat ägg. Och det är egentligen helt befängt, för om de bara visste det du snart kommer veta så skulle de inte alls bli det... För det är busenkelt att pochera ägg! Så vi kanske bara ska hålla tyst om detta ett tag till, så vi får behålla vår stjärnglans i köket. Ett litet tag till bara?

Missa inte vår Lilla Äggskola – här hittar du den.

Pocherat ägg

Du behöver:
Ägg
Vitvinsvinäger
Olja
Gladpack (plastfolie)
En kopp
En hålslev

Så här gör du:
1. Koka upp vatten i en kastrull, ha i några droppar vitvinsvinäger i vattnet. Det förhindrar ägget att missfärgas.
2. Ta en kopp, placera en rejäl bit plastfolie över koppen, pressa ned den så att plastfolien bildar en grop inuti koppen. Häll lite olja i "gropen", ha sedan försiktigt i ägget (se till att gulan inte går sönder!). Knyt ihop ändarna av plastfolien så att det bildar en plastsäck.
3. Dra ner värmen på pannan, vattnet ska inte stormkoka, och för sedan försiktigt ner din lilla säck med ägget i det sjudande vattnet. Låt det sjuda i ca 4 minuter.
4. Använd en hålslev att ta upp ur vattnet, pilla upp säcken och – voila!

Det var väl inte så svårt, eller hur? Så vad ska du göra med dina pocherade ägg, kanske du frågar dig. Varför inte göra en riktigt lyxig brunchmacka?


Laxmacka med pocherat ägg

Du behöver:
Lantbröd
Pocherat ägg
Rökt lax
Spenat eller annat gott grönt
Hollandaisesås

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Rosta brödet, eller ännu hellre, stek skivorna i en stekpanna med rikligt med smör. På med laxen, placera ägget ovanpå. Häll över hollandaisesås, servera med lite citron och färsk spenat. Salta och peppra ovanpå. Klart!

Hollandaisesås är inte heller så svårt som ryktet säger!

Enkel hollandaisesås

Du behöver:
150 gram smör
3 äggulor
2 msk vatten
3-4 tsk citron
1 krm salt
Cayennepeppar efter smak

Smält smöret. Vispa ihop ägg och vatten i en lite mindre kastrull - som står i en lite större kastrull med sjudande vatten. Är ni med? Liten kastrull inuti en större. Vispa tills ägg- och vattenblandningen tjocknat, då tar du bort kastrullen från vattenbadet. Sedan häller du försiktigt ner smöret, vispa försiktigt under tiden. I bottnen på smöret kan det bildas ett slags bottensats, försök att undvika att få med den i din sås.

Smaksätt med citron, salt och cayenne. Klar!
Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare