Mac’n’cheese: en amerikansk klassiker

Mac’n’cheese: en amerikansk klassiker

Mac’n’cheese är ost med ost med ost. Och så lite pasta! Behöver vi säga att det smakar ljuvligt?


Det går inte att komma undan det faktum att det här... det är verkligen ingen smalmat. Men allt kan inte vara fettfritt, nyttigt och bra för artärerna jämt!

Mac'n'cheese består mest av ost, och kan väl närmast likna en maxad variant av makaronilåda. Själva mac'n'cheesen är väldigt mastig i sig själv, så bäst ackompanjeras den med en schysst sallad med mycket crunch (gärna någon typ av kål!) och om man vill, en god korv i stil med merguez.


Mac'n'cheese
Du behöver:
500 gram pasta (t ex cavatappi, conchiglie, lumache, stora makaroner)
7 dl riven lagrad, smakrik Cheddar-ost
2-3 dl riven Pecorino-ost
1-2 dl panko (ströbröd)

Béchamelsås
5 dl matlagningsgrädde
4 dl mjölk
100 gram osaltat smör
1 dl vetemjöl
1 tesked salt
Chilipeppar


Så här gör du bechamelsåsen:

1. Värm upp mjölken och grädden i en kastrull på medelvärme, och precis när det börjar sjuda tar du bort kastrullen från pannan och ställer åt sidan.

2. Smält smöret på medelvärme i en större, rejäl kastrull. Addera mjölet försiktigt, vispa konstant tills allting blandats och börjat bli lite ljusbrunt i färgen. Det brukar ta ungefär tre minuter. Ta sedan bort kastrullen från den varma plattan.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

3. Fortsätt röra i mjöl- och smörblandningen medan du försiktigt häller i mjölkgrädden, rör tills såsen är jämn och fin.

4. Nu är det dags för såsen att värmas på igen. Värm på medelhög värme och koka upp den, glöm inte att konstant röra om. Koka såsen tills den är tjock och lite kladdig. Häll i en tesked salt och önskad mängd chilipeppar (chili är inte ett krav på något sätt, men rätten blir extra god om den har lite sting). Smaka av, addera mer salt eller chili om du önskar. Ta bort från plattan.

Själva mac'n'cheesen:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka pastan i saltat vatten, koka den kortare tid än vad du annars gör, den ska vara strax under al dente. Häll av vattnet i ett durkslag, skölj pastan i kallt vatten. Ställ åt sidan.

2. Ta béchamelsåsen, värm upp den om den hunnit svalna, och när du bedömer den varm nog så häller du ner all härlig ost i såsen. Rör om försiktigt tills allting smält samman till en ljuvlig oströra. När du är nöjd, addera även pastan. Rör om så att alla pasta täcks av ostsås.

3. Häll över allt i en gratängform, strö utan med panko, ställ mitt i ugnen och låt den gräddas tills den bubblar och har blivit varmt gyllenbrun. Det brukar ta ungefär 25 – 30 minuter.

Klart! Smaklig spis!Fler lästips:
Macka med lax & pocherat ägg
ParmesankycklingBekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare