Låt inte familjerecepten glömmas bort

Låt inte familjerecepten glömmas bort

Familjerecept är en del av din familjs värdefulla traditioner. Din matlagning kommer att ha stor betydelse för dina barn när de växer upp. Här följer några tips på hur du kan dela med dig av dina favoritrecept med familj och vänner.


Börja samla ihop recepten i en kokbok redan idag.

Har du någon gång önskat att dina mor- eller farföräldrar hade samlat sina recept i en kokbok? Någon gång i framtiden kommer dina barn att önska sig detsamma.

Så börja samla ihop recepten idag, t.o.m. de allra enklaste, och komplettera med en historia om hur rätten kom till, detaljer och förberedelser och hur maträtterna serveras. Här följer några tips på vad du kan inkludera:
√ Vem fick du receptet av? Har du ändrat eller lagt till något själv?
√ Hur serverar du rätten?
√ Serverar du rätten på något särskilt porslin eller uppläggningsfat eller använder några särskilda bestick? Har du ärvt receptet från någon släkting som du skulle vilja omnämna? Vilken är historien bakom receptet?
√ Vad brukar du servera tillsammans med huvudrätten?
√ Har denna maträtt någon anknytning till några minnesvärda moment i familjens historia eller någon särskild händelse?
√ Har du några egna rengöringstips som du skulle vilja dela, t.ex. att använda vinäger för att glasen ska bli riktigt blanka, hur du tar bort stearinljusfläckar med en järnullskudde eller suger upp spillt vin med salt? Kanske den där särskilda diskmedlet som du alltid använder för att få bukt med brända kastruller.

Samla dina recept i en hårdbunden bok eller en urklippsbok, med dina egna handskrivna anteckningar eller förklarande bilder och inklistrade matetiketter för att ge din receptsamling en personlig touch. Gör en digital version också för redigering, enskilda utskrifter och e-post.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem


Ge din kokbok i gåva

Varför inte ge en kopia av din receptsamling till vänner och familj? Här följer några tips:
√ Skriv ned eller skriv ut dina favoritrecept som en inflyttningspresent. Lägg till en teckning eller urklippta fotografier och skriv en personlig hälsning.
√ Ge receptet tillsammans med en annan present. Om du t.ex. väljer ett pajrecept, kan du ge det tillsammans med ett snyggt, passande fat.
√ Gör en specialkokbok till ett barn med hans eller hennes favoritrecept. Det kan bli en perfekt present när barnen en dag ska flyga ut ur boet.


Öva med dina närmaste.

Det förmodligen allra bästa sättet att försäkra att recepten går vidare från generation till generation är att laga mat tillsammans med familj och vänner.

Låt barnen lära sig hur man lagar deras favoritmat genom att de får delta aktivt i matlagningen och öka gradvis deras insatser ju äldre de blir. I början kanske deras inblandning begränsas till att mäta upp ingredienser, plocka disk och duka. Men med tiden kommer intresset att öka och de börjar snart experimentera med egna maträtter.

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan