Laga mat med barnen

Laga mat med barnen

En suverän kombination av att få uppskattning för maten och slippa göra allt själv är att barnen hjälper till med matlagningen. Här får du tips på hur du involverar barnen och får roligare i köket.


Du kanske vaknat någon morgon och tankspritt dukat fram frukosten, när barnen frågat om de kan hjälpa till. Även om första tanken är att det går fortare utan hjälp så tänk ett varv till. Ju tidigare de lär sig ju mer slipper du göra själv senare, så fånga upp intresset. Detsamma gäller för matlagning och bakning, visst kan det bli lite stökigt i början men det är också fantastiskt att se hur barnen växer med uppgiften.
Självklart efterfrågar inte alla barn att vara i köket. Du kan locka genom att visa hur du gör när det är dags med favoriträtten, be dem sedan hjälpa till. Om barnen inte vill laga mat så kan de hjälpa till med dukningen, varför inte extra festligt eller som de själva vill ha det?


I matlagning kan vissa saker vara bra att undvika helt i början, som kniv för de minsta. Många gånger går det bra att använda sax istället. Mycket i köket går att skada sig på, för barn är mindre redsskap lättare att hantera. Rivjärn är kul att jobba med men akta fingrarna.
Till en början är det bra att inte arbeta parallellt i köket utan vara delaktig i barnens uppgifter. Förklara för barnet att spisen bara får användas när vuxen är med, så du kan visa hur man sätter på plattor och ugn utan att oroa dig för olyckor senare.

Ta fram ingredienser och arbetsredskap tillsammans, och glöm inte tvätta händerna innan ni sätter igång!

Två snabba enkla
De här recepten är lätta att göra tillsammans, okomplicerade måltider som barnen får vara stolta över.  Sätter hungern in kan ni ju alltid ta en morotsbit under tiden.

Pasta med skinksås
Ingredienser:
Pasta
Gräddfil eller creme fraiche
Skinka
Örtsalt

Sätt på spisen och ta fram kastrull. Koka upp vatten. Lägg i pastan. Ta fram en kastrull till och värm gräddfil. Klipp i skinka och krydda efter smak. Riv morot och äpple. Duka tillsammans och servera.

Spagetti med köttfärssås
Ingredienser:
Spagetti
Köttfärs 400 g
Passerade tomater
Vitlök
Morot
Salt och peppar

Ta fram en stekpanna och sätt på spisen. Riv vitlök och stek den tillsammans med köttfärs i lite olja. Häll i passerad tomat i såsen när köttfärsen är genomstekt, krydda efter smak. Ta en kastrull och låt vattnet för spagettin koka upp. Lägg i pastan. Riv morot medan pastan kokar, blanda i såsen och låt puttra en liten stund.

Lite mer jobb
 
Tacos
Ingredienser:
Tacoskal
400 g köttfärs
1 pkt tacokrydda
grönsaker efter smak
tacosås
gräddfil
ost
Ta fram en stekpanna och sätt på spisen. Stek köttfärsen i olja. Tillsätt tacokryddan och vatten enligt paketet och låt puttra tio minuter. Sätt på ugnen för tacoskalen enligt anvisning. Ta fram skärbräda, kniv och de grönsaker ni valt och skär dem. Öppna en majsburk. Riv ost.  Grädda tacoskalen i ugnen. Ställ fram gräddfil, tacosås, ost och grönsaker, varför inte låta barnen bestämma hur dukningen ska se ut?

Skribent: Christina Wagner.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!