Halvfabrikaten du kan servera med gott samvete

Halvfabrikaten du kan servera med gott samvete

Den bästa maten lagar man med fina råvaror från grunden. Det vet alla. Men ibland saknas både tid och ork. Som tur är finns det nödlösningar som både är goda och nyttiga. Sara Ask, barndietist vid Karolinska sjukhuset i Huddinge, säger: - Många halvfabrikat är bra barnmat. Det handlar mest om vad man serverar till.


De flesta föräldrar har någon form av prestationsångest när det gäller matlagning. Vi vet så väl vad som är bäst, men så finns inte alltid tiden, orken och lusten. De färdiga fiskpinnarna vänder vi med skam i stekpannan och när blodpuddingen - denna på senare tid så utskällda “sockerbomb” - ställs fram på bordet rodnar vi nästan av obehag. Men det ska vi inte göra, menar Sara Ask. 

– Det enda jag tycker att man ska vara lite försiktig med är korv, säger hon.  Studier visar att hög konsumtion av korv höjer risken för tarmcancer. Om barn får välja skulle de kunna äta korv varannan dag, men det är bra om man försöker begränsa det till en gång i veckan.

Som tur är finns det gott om andra, lika snabba alternativ. Här är Sara Asks bästa tips.

1. Blodpudding 

“Blodpudding är en otroligt bra järnkälla och tillsammans med sylt och någon grönsak blir det en mycket näringsrik måltid. Sockret som det pratats mycket om fyller faktiskt en funktion här. Det blir godare. Numera finns även sockerfri blodpudding om man hellre vill servera det. Det pratas också om att man inte ska dricka mjölk till eftersom det försämrar upptagningen av järn, men blodpudding innehåller så mycket järn att det inte spelar någon roll.”

2. Köttbullar och makaroner 

“Köttbullar, makaroner och grönsaker är en helt okej måltid.  Köttbullar kan ha olika kötthalt, 40-70 procent ungefär. Men inte ens hemlagade köttbullar innehåller bara kött. Jag roande mig en gång med att jämföra näringsvärdet mellan färdigköpta köttbullar och hemlagade och skillnaden var mycket liten. Färdiga hamburgare innehåller mer kött, om man föredrar det.”

3. Fiskbullar 

“Fiskbullar med potatis eller ris och grönsaker är mycket nyttigt och bra.

4. Ägg 

“Det finns väldigt mycket näring i ägg. När jag har bråttom brukar jag ge mina barn makaroner, ett stekt ägg och ärter. Det är jättebra.” 

5. Grönsaksbiffar 

“Färdiga grönsaksbiffar är kanonmat. Även quorn som ju bara behöver värmas upp.” 

6. Grillad kyckling 

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

”Grillad kyckling kan man lätt dela och lägga i wraps med lite grönsaker och gräddfil. Enkelt och gott.”

Saras mattips för barnfamiljer 

1. Servera alltid grönsaker till varje måltid – men tvinga inte barnen att äta om de absolut inte vill. Bara genom att grönsakerna finns där och att vuxna äter skapar ett odramatiskt förhållande till dem.

2. Korv då och då är helt okej, men försök att hålla konsumtionen på en låg nivå.

3. Det är bra att kontrollera salthalten på färdigmaten, i synnerhet på de produkter ni ofta äter. 

Mycket: 0,5 gram natrium (1,25 gram salt) eller mer per 100 gram mat.

Måttligt: mellan 0,1 och 0,5 gram natrium (0,25-1,25 gram salt) per 100 gram mat.

Lite: 0,1 gram natrium (0,25 gram salt) eller mindre per 100 gram mat.

4. Undvik produkter med orden ”delvis härdat fett” i innehållsförteckningen.


Ninni Schulman

 

 

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan