Gröt i ny tappning

Gröt – En klassiker i nya tappningar

Gunde Svan sägs ha ätit elva portioner havregrynsgröt till frukost. I hans fall verkar det ha gett resultat och nu växer sig gröttrenden allt starkare. Men med alla nya LCHF och 5:2-dieter, hur anpassar man då frukostgröten? För alla grötälskare kommer här några goda och nyttiga recept i lite ny tappning, kanske hittar du en favorit!


Gröt är stort

Runt om i världen blir gröt allt populärare och serveras till och med allt oftare på hotellfrukostens buffé. Många väljer dessutom att äta en kost utan gluten och eftersom gluten finns i vete, korn och råg måste man då använda en annan grötbas. De traditionella havregrynen har fått konkurrens av en massa spännande gryn som bovete, hirs, amaranth och quinoa. För att öka näringsinnehållet i gröten kan man lägga i nötter, frön och bär. Superbär som goji, acai, tranbär och blåbär är fullpackade med antioxidanter och ger en fräsch smak. Nötter, frön och kokos innehåller nyttiga fettsyror som kroppen behöver. Det finns inget rätt eller fel när man gör gröt. Blanda ihop grynen som du har hemma och testa dig fram.

Som hjälp på traven kommer här recept på två riktigt smarriga sätt att göra gröt.

Frögröt

Det här är världens bästa gröt för magen. Fri från vete och gluten håller den igång systemet samtidigt som den mättar ordentligt. Ge grynen ett snabbt uppkok på kvällen och skölj av för att få bort bovetets lite bittra smak.

2 port

Grynblandning
7 dl helt bovete
4 dl quinoa
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön (hela)

Kvällen före

1 ½ dl grynblandning
3 dl vatten

På morgonen

2–3 dl vatten
1 krm salt
Ev 1–2 msk havregryn

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Gör så här:

Blanda alla ingredienser till grynblandningen och förvara den i en burk med tättslutande lock.

Kvällen före: Lägg 1 ½ dl av grynblandningen och 2 dl vatten i en kastrull. Ge blandningen ett hastigt uppkok och häll av i en sil. Häll tillbaka grynen i kastrullen och tillsatt 1 dl vatten. Låt stå i rumstemperatur över natten med lock.

På morgonen: Tillsätt vatten och salt. Koka upp och låt sjuda 5–8 minuter. Tillsätt havregryn för bättre konsistens. Servera med frukt eller bär och mjölk, ris- mandel- eller havredryck. 

Råggröt

Råg är nyttigt och bra för både blodsocker och blodfetter. Tranbär och valnötter ger gröten extra näring och tuggmotstånd.

2 port
2 dl rågflingor
4 dl tranbärsjuice
4 msk torkade tranbär
Valnötter

Gör så här:

Koka upp rågflingor och tranbärsjuice. Rör ner torkade tranbär mot slutet av koktiden. Strössla krossade valnötter över och servera med mjölk, ris- havre eller mandeldryck.

 

Skribent: Sofia Antonsson, leg dietist

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan