Pepparkakor

Gör julbaket till en fest!

Samla dina vänner och baka loss tillsammans! Det är roligt när små kakburkar fylls av gott inför julen.


Redan i inbjudan kan du efterlysa förslag på det som ni ska baka under “bakkvällen”. Antagligen har ni alla förslag på kakor som ni absolut vill ha på julen: mormors pepparkakor, mammas klenäter eller de där goda havrekakorna som nästan kan räknas som nyttiga! Ganska lagom för en kväll kan vara ett recept på två personer. Gallra bland idéer från dina vänner och bestäm ett bra upplägg. Eller varför inte köra loss på Bra vardags recept nedan. Burka upp!

För att det ska finnas tillräckligt med bunkar, plåtar och kavlar kan det vara en bra idé att be några av gäster att ta med egna – då blir det också mindre disk för värdinnan. Ställningar att ställa plåtar på sparar massor av plats, de finns att köpa i välsorterade mataffärer.

Huvudingredienserna för de flesta kakor är smör, socker, mjöl och ägg. Som värdinna kan du dela upp inköpen på dina gäster så att ingen behöver ruinera sig eller stressa runt på stormarknaden. Det blir många kakor på varje sats. Gör ni fem olika sorters kakor kan varje gäst gå hem med flera dussin kakor av olika sort. Se till att julpynta hemma och ladda med julmusik, så att ni kommer i rätt stämning. När gästerna kommer är det bara att köra igång "Oh Helga Natt" och starta baket! Här bjuder vi på tre goda receptfröslag från Bra vardag:


Klassiska pepparkakor

Pepparkaksdegen måste vila innan den bakas ut, gör den ett dygn i förväg. Ha olika stationer för kavling, utstansning och gräddning. Pepparkakor bränns väldigt fort så det gäller att den som ansvarar för ugnen inte dricker för mycket glögg.

Ingredienser (40-60 st):
Ugnstemp 225 grader, varmluft 200 grader

1,5 dl ljus sirap
2 1/2 dl brun farin
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
2 tsk malen kanel
2 tsk malet pomeransskal
175 g smör, rumsvarmt
1,5 dl vispgrädde
10-11 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat

Gör så här:
Blanda ihop sirap, farinsocker, kryddor och smör i en bunke. Rör ner grädden i kryddblandningen. Tillsätt mjölet blandat med bikarbonat och rör tills allt är blandat. Låt degen vila ett dygn i kylskåpet. Ta fram degen 1 tim innan utbakning. Kavla ut degen tunt direkt på bänken och ta ut kakor med mått. Lägg figurerna på en plåt med bakplåtspapper. Baka pepparkakorna mitt i ugnen ca 5 minuter. Passa noga så att de inte bränns. Låt kakorna svalna på plåten och lägg sedan över dem på galler. Först när kakorna är helt kalla kan du lägga över dem i pepparkaksburken.


Märtas skurna chokladkakor
En riktig klassiker från ”Sju sorters kakor”. Om du vill ha en lite mer spännande knäckig smak så kan du byta ut en del av sockret mot Muscovadosocker. Oemotståndliga!

Ingredienser (ca 60 st):
Ugnstemp 200 grader, varmluft 175 grader

200 g margarin eller smör
2 ½ dl socker
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till en smidig deg. Dela degen i 6 delar. Forma dem till rullar. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Platta till rullarna något. Pensla dem med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Skär dem varma i 2 cm breda, sneda bitar.


Havrekakor med russin
De här havrekakorna har en strykande åtgång, så en stor del av hemligheten med receptet är att det är en stor sats. Kakorna blir minst lika goda med fiberhavregryn.

Ingredienser, ca 50 st:
Ugnstemp 175°, varmluft 200°

300 g smör, rumstempererat
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
6 dl havregryn
2 dl russin
1,5 tsk bikarbonat

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna och arbeta till en deg.
Rulla bollar, ungefär stora som en enkrona. Lägg dem lite glest på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något och grädda mitt i ugnen ca 15 min.


Skribent Annica Andersson

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan