Goda groddar

Goda groddar

Nu är det dags att skaka liv i den gamla 70-talshobbyn och odla dina egna nyttiga groddar - både lätt och kul. Perfekt för barnfamiljen!


Groddar har länge varit känt som ”superfood” – det vill säga ett mycket näringstätt och vitaliserande livsmedel. Under 70-talet var groddning en populär hobby eller rent av en del av en livsstil. Under senare år har det varit på tapeten igen i samband med att raw food eller levande föda blivit populärt. Man groddar oftast på frön eller spannmål, men även bönor, linser eller nötter går bra att grodda. Groddningen är så fiffig att den gör att kroppen lättare kan ta upp vissa näringsämnen samtidigt som näringsvärdet ökar i groddarna jämfört med ursprungsfröet.

Det är inte svårt att odla sina egna groddar och det kan bli ett smakrikt och prisvärt näringstillskott till maten. Man kan grodda på fat, bunke eller glasburk men det finns speciella groddningstråg att köpa.  Alla frön kan groddas men här kommer tips på bra nybörjarfrön som på några dagar blir spännande grönsaker. Räkna med att 1 dl frön blir ca 6 - 10 dl groddar. Ju mindre frön desto större mängd groddar. Bildas det mögel under groddningen måste hela omgången kastas.

Grodda i burk:
Alfalfafrön, mungbönor, oskalade gröna linser och bockhornsklöver är lätta att gro och bildar långa läckra groddar.
För att slippa hålla ordning på olika blötläggningstider kan du välja att alltid blötlägga över natten. På så sätt täcker du in de som ska blötläggas minst och de som ska blötläggas mest.

1. Skölj fröerna noga och lägg i en bunke eller stor glasburk. Häll på vatten, ca 3 gånger frömängden är lagom eftersom de sväller under blötläggningen. Låt dem ligga i blöt över natten ca 10-12 timmar.
2. Häll av blötläggningsvattnet och skölj noga. Undvik att peta med fingrarna bland groddfröerna. Täck bunken med en handduk och låt stå i rumstemperatur.
3. Nu ska groddarna spira. Mungbönor och linser ca 2-4 dygn, bockhornsklöver ca 3-4 dygn och alfalfa ca 3-5 dygn. Skölj noggrant två gånger per dag. Stjälp till exempel över groddfröerna till en sil och skölj. Häll därefter tillbaka i bunken och täck med handduken.

Grodda på fat:
En del fröer passar bättre att grodda på fat så att det växer upp små skott t.ex. krasse, solros eller ärtor.
1. Även här ska fröerna sköljas noga och läggas i blöt över natten i en bunke. Använd ca 3 gånger så mycket vatten som frömängd, eftersom de sväller under blötläggningen. .
2. Lägg några lager med blött hushållspapper på botten av ett fat med kanter, bricka eller ett groddningstråg. Strö ut fröerna på det blöta hushållspappret. Duscha dem ett par gånger om dagen.

3. När skotten börjar växa, byt vatten varje dag. Det går även bra att odla på hushållspapper. Rötterna växer ihop och bildar en matta, så att du kan hålla fatet under vattenkranen och skölja och sedan hälla av överskottsvattnet.

Skörda dina groddar och förvara de färdiga groddarna i kylskåp – de kan hålla sig några dagar.  Använd som råkost, i sallad, på mackan eller i soppan.

Skribent: Sofia Antonsson, Leg. Dietist

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Hälsomedvetna människor älskar dessa.

  • Rapportera det här