Förvandla de dagliga matlagningsbestyren till minnesvärda ögonblick med familjen

Förvandla de dagliga matlagningsbestyren till minnesvärda ögonblick med familjen

Jo, DET GÅR att få alla i familjen att delta i matlagning och uppstädning efter måltiden. Muntra upp dina dagliga matrutiner och förvandla dem till minnesvärda ögonblick med dina närmaste. Så här gör du.


Starta nya familjeritualer

Att skapa nya familjevanor kan vara svårt. Helst ska du börja när barnen är små och älskar att få vara med i de vuxnas aktiviteter. När barnen blivit större kan det hända att de klagar och gnäller när vi ber dem att delta.
Var väl förberedd med peptalk som t.ex. "Jag skulle bli så glad om du började...". Be om deras åsikter och förslag för att de ska känna sig uppskattade. Gör ett veckoschema och sätt upp på kylen med allas namn och deras uppgifter på frivilligbasis. Om du har flera barn och tilldelar var och en dagar för dukning och avdukning, kommer de att känna att de har sköna, lediga dagar den övriga tiden.

Anpassa uppgifterna till barnens ålder.

√ I tre- till femårsåldern kan de duka ett bord om de får hjälp med matematiken. Be dem att bära ut sin tallrik till köket när de har ätit klart.
√ Något äldre barn kan själva räkna ut antalet tallrikar och bestick och fylla på diskmaskinen efter att tallrikarna har sköljts av.
√ Barn i förtonåren och tonåringar kan duka ett komplett matbord med tillbehör och drycker. Tala bara om för dem vilken typ av mat som ska serveras, för val av sopp- eller desserttallrikar, så att de kan fatta självständiga beslut för sina uppgifter.


Belöna ständigt

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Glöm inte att berömma varje gång någon klarar av ett nytt steg, så att de känner sig uppskattade. Dela ut små dagliga belöningar, såsom ett leende och ett tack. Genom att föregå med gott exempel kommer även dina insatser uppskattas med ett tack i framtiden.

Gör hushållsbestyren till ett nöje.

Några tips på hur du kan göra de dagliga bestyren mindre betungande:
√ Lyssna på musik och dansa när du diskar.
√ Sjung allsång medan ni dukar eller dukar av.
√ Var och en i familjen får varsin dag när de väljer musiken som alla lyssnar på under matlagningen.
√ Gör ett löpande band från bordet till diskbänken och ett annat från bordet till kylskåpet. Var och en står på sin plats och för disken vidare tills bordet är tomt.

Det är så här familjeritualer tar sin början och glöm inte att det aldrig är för sent att starta en ny tradition som går vidare generation efter generation.

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan