Lekfylld matlagning får barnen att äta

Färg, form och figurer - lekfylld matlagning får ditt barn att äta

Att få barn att äta är inte alltid det lättaste. Speciellt grönsaker och andra nyttigheter möts ofta av sura miner. Ett sätt att lösa detta är genom kreativ matlagning – att laga rätter som ser ut som roliga figurer, söta djur eller lustiga ansikten. Vi träffade Sanjoo Malhotra, matkreatör som driver matlagningskurser för både barn och vuxna.


Sanjoo Malhotra är matkreatör och blandar kryddor och inspiration från födelselandet Indien med traditionell husmanskost från Sverige. Han håller populära kurser i indisk matlagning och det var här han hörde att många av deltagarna hade problem med barnens matvanor.   
– Barn får ofta höra att de inte ska leka med maten, men risken finns då att mat blir en negativ upplevelse, säger Sanjoo. Om maten istället ser ut som roliga figurer blir måltiden en lustfylld upplevelse, samtidigt som man kan få barnet att äta sådant som de i vanliga fall inte vill ha.

Kreativ matlagning
Det må vara lite tidskrävande att skapa roliga figurer på tallriken.
– Men det är ett effektivt sätt att få barn att äta, menar Sanjoo. Och ännu bättre är det om barnen får vara med och själva skapa sina favoritfigurer med mat.

Sanjoo är en stor anhängare av att involvera barn i matlagningsprocessen och menar att det ger en känsla av delaktighet, samtidigt som det skapar lojalitet mot maten som barnet varit med om att tillaga.

Det finns många enkla knep för att skapa roliga matkreationer. Här är Sanjoos bästa tips:

  • Fånga upp barnets intressen – låna inspiration från barnets favoritbok eller film. Är det Hello Kitty, Djungelboken, Pippi eller Lejonkungen som gäller? Skapa maträtter som ser ut som karaktärer från boken eller filmens. Kiwiskivor kan bli till ormen Kaa, potatis och morötter kan förvandlas till lejonungen Simba och tomater och rädisor blir lätt en tjusig Hello Kitty. Låt din och barnets fantasi flöda.
  • Blommor och bär – använd blommor, blad och bär för att pryda maten. Blåbär är perfekt som ögon, bönor gör fina knappar och gröna bönor bli perfekta svansar.
Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem
  • Prova dig fram – all mat är kanske inte lämplig för kreativa övningar men det är okay att prova sig fram. Ris och mos är enkelt att forma till olika figurer och grönsaksbitar kan skäras till hattar, svansar, knappar, näsor och blommor.


Sanjoo Malhotra är ursprungligen från Indien och har i sin matlagning skapat en unik fusion mellan det bästa från indisk och svensk matkultur. Sanjoo skapar recept till olika evenemang, håller kurser och anordnar eftertraktade Secret Dinners runt om i Stockholm. Ett spännande koncept där du går på middag utan att veta vad som serveras, vilka du kommer att träffa eller var du kommer att vara. Du kan läsa mer om Sanjoos mat och även anmäla dig och ditt barn till hans matlagningskurser på www.ootbtravel.com.

Skribent: Julieta Spoerer

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!