fantasifullt kakrecept

Ett uppfinningsrikt kakrecept

Att baka kan vara lite kladdigt och bökigt, men det är faktiskt väldigt kul. Särskilt om du testar nya och spännande recept som det här!


Förberedelser: 15 minuter
Tid i ugnen: 15 minuter
Receptet ger ca 18 kakor

Du behöver:
125 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3,75 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g hackad carob (johannesbröd)

Så här gör du:
Värm ugnen till 175ºC. Lägg bakplåtspapper på två plåtar.

Vispa ihop smör, socker och vaniljsocker i en bunke tills det är poröst (ca 1–2 minuter med elvisp). Rör ihop mjöl och bakpulver och sikta ner det i smör- och sockerblandningen. Rör med en träslev tills allt är väl blandat. Tillsätt hackad carob och knåda ihop till en smidig deg.

Forma teskedsstora bollar av degen och lägg på plåtarna. Platta till bollarna med en gaffel så att de blir ca 1 cm tjocka. Grädda i ugnen 12–15 minuter (byt plats på plåtarna efter halva tiden) tills kakorna är gyllenbruna. Låt kakorna svalna på ett galler.

Fakta om carob (johannesbröd)
Carob, Ceratonia siliqua, eller Johannesbröd som den också kallas är - ja, vad är det egentligen? Det ser ut som en torkad bönskida. Dock lite större och tjockare i storleken än vanliga sockerärtor och gröna bönor. Den tillhör fabaceae-leguminosae - ärtväxter helt enkelt. Söt är den i alla fall och innehåller mycket kolhydrater och protein. Den ska ligga i vatten innan man gör någonting med den eller så river man ner den och använder som kakaosubstitut.

Recept från Friendly Food av Dr Anne R Swain, Dr Velencia L Soutter och Dr Robert H Loblay, utgiven av Murdoch Books.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan