En hyllning till bananer

En hyllning till bananer

Bananen är en god och nyttig frukt som finns tillgänglig året om. Den lena och krämiga konsistensen gör den till en utmärkt ingrediens i smoothies, desserter och annat gott. Läs vår ”bananguide” för fler tips och fakta.


Bra med bananer
Bananen är en tropisk frukt med en smak söt som honung. Den finns tillgänglig året om, har en mjuk och fyllig konsistens och rolig form. Bananer är väldigt fettsnåla, men innehåller däremot gott om viktiga näringsämnen som exempelvis kalium och C-vitamin, vilket gör dem till det perfekta tillskottet till en hälsosam och välbalanserad kost.

Var köper man bananer?
Bananer hittar du i fruktdisken din lokala livsmedelsbutik. Ibland är de gröna, eftersom de börjar mogna först när de plockas. Men de mognar snabbt, så köp bananer som är lite gröna om du inte ska använda dem med en gång.

Hur vet man om bananerna är lagom mogna?
Oavsett storlek bör bananerna vara fasta, men inte stenhårda. Skalet bör ha en jämn färg och inte vara skadat. Små bruna prickar är okej, eftersom det är ett tecken på att bananen är mogen. Du bör dock undvika bananer med större fläckar. Förvara bananerna i rumstemperatur för bästa smak.
Tips: Ett snabbt och nyttigt mellanmål är bananchips som du enkelt kan göra själv genom att skiva bananer och torka dem i ugnen på låg temperatur.

Vad gör man med övermogna bananer?
Mosa dem och använd som tillbehör till fattiga riddare, pannkakor eller våfflor. Eller varför inte baka en banankaka? Du kan också använda dem till att göra en svalkande och somrig dessert genom att lägga de skivade bananerna i frysen en stund, sedan doppa dem i smält choklad (länka) och toppa med strössel, riven kokos eller hackade nötter.

Inspiration och receptidéer
Blanda banan, apelsin, blåbär och lavendel med andra färska ingredienser för att göra en god och nyttig smoothie

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

frukter ger stor energi

  • Rapportera det här

Bananer betraktas som super livsmedel och är ett måste i varje diet.

  • Rapportera det här