Kaffe

Det svarta guldet

Med undantag för olja är kaffebönor den vara som det handlas allra mest med i världen. Och inget smakar väl så bra som en kopp nybryggt kaffe som genast gör världen lättare att hantera. Här är 10 fakta du kanske inte kände till om det svarta guldet.


1. Kaffe är världens populäraste dryck – varje år dricker vi 400 miljarder koppar kaffe.

2. Det krävs drygt 140 liter vatten att odla bönorna som behövs till en kopp kaffe.

3. I det antika Turkiet hade en kvinna rätt att begära skilsmässa om hennes man inte gav henne kaffe.

4. Cappuccino har fått sitt namn efter huvan på kapucinordens munkkåpa, som sägs likna den bruna färgen på en klassisk cappuccino.

5. Allt kaffe är inte snällt kaffe. Leta efter Fairtrade-logotypen när du köper kaffe, som betyder att arbets- och levnadsvillkoren för kaffeodlarna är okej.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

6. Koffein ökar hjärnans förmåga att känna igen ord som är förknippade med lyckliga känslor, men inte med negativa känslor. Kaffe gör dig alltså lyckligare!

7. Genomsnittspersonen lägger 24 minuter om dagen på att skaffa eller erbjuda varma drycker. Om man slår ut det på en livstid innebär det att vi förlorar 190 produktiva dagar på kaffe och te!

8. En ”snabb” fikapaus är helt i sin ordning. Kaffe ska drickas direkt efter att det bryggts. Dess unika smak består av en kombination av över 900 smakämnen som slutar reagera med vatten efter 15 minuter.

9. Bara lukten av kaffe kan aktivera delar av hjärnan som lindrar effekten av sömnbrist.

10. Vincent van Gogh, en välkänd kaffeälskare, ansåg att kaffe ökade hans kreativitet och skrev: ”I min tavla har jag skildrat ett café, en plats där man kan förlora sin heder, bli galen och begå brott”.

Fler lästips:
Nötskolan – info om olika sorters nötter
Brunch laget runt

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan