Den perfekta citronkakan

Den perfekta citronkakan

Så här gör du en helt perfekt, saftig och syndigt god citronkaka med syrligt sockrig glasyr!


Den här kakan funkar hela året runt, men kanske allra bäst om våren och sommaren när det är lite varmare och man längtar efter något som är både sött, syrligt och fräscht. Ett annat tips är vår chokladkaka som du tillagar i mikron på 10 minuter, den hittar du här!


Citronkaka med glasyr

Sockerkakan
115 gram osaltad, mjukt smör
115 gram strösocker
4 stora (gärna ekologiska) ägg
180 gram malda mandlar
30 gram vallmofrön
2 citroner, både skal och saft
125 gram självjäsande mjöl*, siktat

Citronsirapen
100 gram strösocker
90 gram färskpressad citronjuice

Citronglasyren
225 gram florsocker
1 citron, skal och saft

* Självjäsande mjöl är en blandning av mjöl och jäsmedel (oftast bakpulver). Ska du göra eget, tänk 1 tsk bakpulver per två dl vetemjöl.Redskap
Stor skål
Elvisp
Insmord rund sockerkaksform (20 cm)
Sticka
Zestjärn
Citruspress
Mixer med en malningsfunktion
Stor handvisp
Liten kastrull

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem
1. Värm ugnen till 180 grader. Vispa smör och strösocker med elvispen tills det blir lätt och krämigt. Ha i äggen ett i taget, vispa lite mellan varje ägg. Tillsätt sedan mald mandel, vallmofrön, rivet citronskal (endast det yttersta gula, använd zestjärnet!), saften från citronerna och mjölet. Blanda ihop.2. Häll försiktigt över i kakformen och ställ in i ugnen i ca 40 minuter, tills kakan blir lätt gyllene. Du kan testa om kakan är klar genom att sticka den med en sticka, om stickan kommer ut helt ren är kakan klar. Låt kakan svalna.

3. Nu är det dags för citronsirapen som du sedan ska droppa över (och i) kakan. Den gör du genom att värma strösocker och färskpressad citronjuice i en liten panna tills sockret har smält helt. Medan kakan fortfarande är varm, så gör du massor av små hål på ovansidan och någon centimeter ner i själva kakan med en sticka, häll sedan sirapen över kakan. Citronsirapen kommer tränga ner i kakan och göra den saftig och himmelsk! 

4. Vispa florsockret, rivet citronskal (använd zestjärnet!) och saften från en citron till en glasyr. Täck kakan med hjälp av en sked. Voila! Perfekt till eftermiddagskaffet eller kanske efter den här fräscha grillade havsabborren..?Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare