Bjud på glöggmingel med finess

Bjud på glöggmingel med finess

Pepparkakor med ädelost i all ära – men visst kan vi bjuda på något mindre förväntat än så, som bygger på den gyllene formeln sött (glögg) plus salt (tilltugg) = himmelsk gott. Här kommer några enkla recept!


Rostade mandlar
Går det att bjuda på glögg utan att låta den ackompanjeras av mandlar? Svaret är givetvis nej, men det är kanske dags att utveckla mandeltraditionen och göra något nytt i stället för de sedvanliga skållade. Testa då dessa förrädiskt goda torrostade söt-salta mandlar med chili!

Gör så här:
Doppa mandlarna i vispad äggvita och strö sedan en blandning av salt, socker och chiliflakes över dem. Rosta på låg värme i torr stekpanna. Skaka stekpannan med jämna mellanrum så att de blir jämt rostade och passa noga så att de inte blir brända.

Inbakade oliver
Dessa små knyten är den perfekta kombinationen av något det godaste som finns – frasighet, oliver och ost!

Ingredienser:
30 st gröna oliver efter smak, förslagsvis med ansjovis
3 st tinade smördegsplattor
1 dl riven Västerbottenost
1 st vispat ägg att pensla med

Kavla ut smördegsplattorna något och skär degen i 30 rektanglar. Lägg en oliv på varje smördegsbit, strö över lite ost och gör små paket. Lägg de inbakade oliverna på en plåt med smörpapper och pensla med uppvispat ägg. Grädda i ugn, 225 grader, 5– 10 minuter. Var försiktig, de bränns lätt.

Baconinlindade fikon
Färska fikon är inte alltid det lättaste att få tag på men om du lyckas – testa detta goda tilltug!

Du behöver:
7 st fikon
14 skivor bacon
 
Skär fikonen i fyra klyftor, rulla en halv baconskiva runt varje fikon och försegla med en tandpetare. Lägg fikonen i en ugnssäker smörpappersbeklädd form och häll en droppe matolja på varje klyfta. Ställ in i ugn värmd till 200 grader i 10 min eller tills baconet har blivit krispigt.

Potatischipssnittar med renkött
Det här må låta lite smågalet , men skratta bäst som skrattar sist, för det är genialiskt enkelt och otroligt gott och toppingen går att alternera efter behag och fantasi.

Du behöver:
1 påse lättsaltade chips, gärna av varianten”naturchips”
100 g rökt renkött
1 dl crème fraiche eller smetana
1 äppelklyfta
1 cm riven färsk pepparrot

Skär renköttet och äpplet i små bitar och blanda med crème fraich och pepparrot. Salta och peppra. Lägg ut ett lager chips på ett uppläggningsfat och klicka ut lagom mycket röra på varje chips. Garnera med en liten dillkvist.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!