Baka bröd bagerifint

Baka bröd bagerifint

Doften av nybakat bröd är en given stämningshöjare i hemmet. Med några enkla knep kan du dessutom lära dig baka med lika fint resultat som proffsbagaren.


Egenbakat bröd är inte bara gott för magen och hälsan. Själva bakandet kan i sig självt innefatta en skön stund med egen tid, där tankar och funderingar får flyga iväg. För en stund kan du bara fokusera på knådandet och pysslandet i köket. Det kan krävas lite förberedelser och noggrannhet vid bakning, så avsätt lite tid och planering. Med rätt ingredienser och redskap kan dock både bakandet och de färdiga limporna bli en fröjd.

Redskap som kan vara bra att ha till hemmabaket

• En våg. I brödrecept används ofta angivelser i gram - istället för deciliter
• En kraftig slickepott. Kan vara bra till att skrapa ur kladdiga degblandningar från en skål.
• Degblandare/Assistent. Hemligheten bakom ett fint bröd är ofta knådningen, och det kan underlätta att slippa knåda själv.
• Skrapkort. Används av de flesta proffsbagare för att skrapa ur lösa degar med från degblandaren.
• Spackelspade. Ett utmärkt verktyg för att dela upp degen med istället för att använda en kökskniv.
• Baktermometer. Kontrollera innertemperaturen på brödet mot slutet av baktiden, så kan du vara helt säker på att det är färdiggräddat.

Förbered noga

• Börja med att läsa igenom receptet du tänkt göra. Kontrollera att du har alla ingredienser hemma innan du sätter igång.  Bakning är ett hantverk där det är viktigt att vara exakt med mått så det blir bäst om du följer receptet noga.
• Det är bra om ingredienserna har rumstemperatur, förutom degvätskan som bör ha 37˚C för färsk jäst och runt 45°C för torrjäst.
• Röj undan en liten yta i köket med gott om plats för ditt bakande.
• Väg alla ingredienser hellre än att använda ett decilitermått. Mjöl kan ha olika sorters volym, men väger alltid lika mycket.
• Degspadet har stor betydelse för brödets karaktär. I de flesta recept används mjölk, filmjölk, yoghurt eller vatten till degspadet. Mjölk ger ett fylligt bröd med mjuk skorpa och finporigt inkråm. Filmjölk och yoghurt ger en fyllig, lätt syrlig, smak. Vatten använder du när du vill ha ett vitt bröd med frasig skorpa.

Jäsning

• Undvik att ställa din deg i drag, se till att alla dörrar och fönster är stängda under jäsningen. 
• Degen jäser fortare om den står varmt, men den bör inte stå i högre temperatur än 37°. 
• Degen ska jäsa tills den fått ungefär dubbel storlek. Testa genom att sticka ned fingret i degen, blir det en grop som sedan försvinner direkt är degen färdigjäst. 

Gräddning

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

• Om du ska grädda flera bröd samtidigt, sätt ugnen på cirka 25˚C högre temperatur från början, men sänk till angiven temperatur när du satt in bröden.
• Pensla/spraya brödet med vatten före, under eller efter gräddningen så får det en knaprig yta. 
• Nagga brödet med en gaffel innan gräddningen så försvinner eventuella luftblåsor under skorpan. 
• Doppa kniven i mjöl innan du snittar brödet. 
• Om limporna står så tätt på plåten att de riskerar att jäsa samman kan du pensla lite margarin mellan samt på sidorna av limporna - då blir de lättare att bryta isär efter gräddningen. 
• När du gräddar bröd i form händer det ibland att brödets nedre del får dålig färg. Ta iså fall försiktigt ut brödet ur formen och fortsätt grädda brödet på galler utan form 5-10 minuter extra. 
• Du kan testa om brödet är färdiggräddat genom att knacka på undersidan. Ger det ett dovt och ihåligt ljud är det dags att ta ut. Eller gör som proffsen och kontrollera brödets innertemperatur med en baktermometer. Det ska ha 96-98 graders temperatur när det är klart.

Förvara

• När brödet är färdiggräddat är det bra om det kan stå på avsvalning på ett galler. Täck med en brödduk eller kökshandduk för att få en mjuk skorpa. Vill du inte ha någon skorpa alls låter du det vila utan duk. 
• Lägg inte ditt nybakta bröd i en plastpåse, då blir det torrt och tråkigt. Lägg det istället i en papperspåse eller linda om en kökshandduk.

Bagarknep

Lägg din deg i en korg under jäsningen så blir brödet både högt och får ett vackert mönster. Vill du ha extra höga fina bröd som känns bagerifina, ställ in brödet i ugnen på en så kallad baksten istället för på en vanlig plåt. Då får brödet också en härligt god och knaprig skorpa. Det går bra att frysa hembakt matbröd, men låt brödet svalna helt innan du packar in det i plastpåsar.

 

Av Jenny Jonasson

 

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan