Äpplets tid är nu

Äpplets tid är nu

2013 kommer att gå till historien som ett äppelår som hette duga. I villaträdgårdarna dignar träden av frukt och för att inte låta skörden förgås krävs det kanske lite planering – och inspiration!


Knappast finns det väl något som är en tydligare sinnebild för hösten än just sötsyrligt krispiga äpplen . Äppelpaj, mos och hemkunskapsfavoriten äppelkompott (som man lätt snor ihop på tio minuter) – för att inte tala om äpple i kall crème fraiche-sås till fisk eller i cole slawn – variationsmöjligheterna är otaliga. Men, ibland krävs det kanske mer omfattande metoder än så för att ta hand om en redig skörd…

Latmaskens bästa tips – musta
Bortsett från att man själv måste plocka äpplena (om man inte lejer någon annan att göra det förstås) är det här det kanske bekvämaste och mest smärtfria sättet att omvandla stora kvantiteter frukt till lagringsbar produkt. Det enda du behöver göra är att ta med äpplena till ett musteri och låta dem förädlas till frisk och läskande must – ”äpple på flaska” helt enkelt. Antingen kan man låta frukten färskpressas (då gör man bäst i att slänga in flaskorna i frysen för förvaring, annars blir musten snabbt dålig). För bättre hållbarhet kan man låta pastörisera drycken och tappa upp på bag-in-box- förpackningar – i oöppnade skick håller de ett helt år rumstemperatur. En av de bästa sakerna med att musta sina äpplen, förutom att det är så förbaskat gott, är att det inte gör något om frukten är lite kantstött.

Hur vet man att ett äpple är moget?
Att äpplen faller ner från träden behöver inte betyda att de är mogna. Man kan undersöka mogenhetsgraden genom att titta på kärnornas färg – är de bruna är äpplet moget men är de vita behöver äpplet lite mer tid. Eftersom omogna äpplen är väldigt syrliga är det bäst att låta dem mogna till sig för att utveckla sin sötma innan man gör mos och must av dem. Det går bra att plocka äpplen och sedan låta dem stå och mogna i exempelvis papperskassar.

Torkade äpplen – barndomsnostalgi
Ett annat äppeltips, som för tankarna till barndomen, är att göra torkade äppelringar. Det kanske är lite pyssligt men det blir lika gott som godis – fast på rätt sida av nyttighetsgränsen.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Gör så här: skala och kärna ur några äpplen(enklast med urkärnarverktyg) och skär dem i en halv centimeter tjocka skivor. Trä upp på snöre och häng på tork tills de är torra och mjuka.

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan