Älskade röra!

Älskade röra!

Proteinet i all ära, men vad vore grilltallriken utan allt lyxigt runt omkring? Här hittar du recept på chimichurri, gremolata, mojo rojo och tapenade.


Smaken av grillat är oerhört förankrat i den nordiska sommarbilden. Det är något som händer med de flesta av oss när kvällarna blir ljusare, vi kan inte tända på kolen fort nog! Och man kan diskutera och googla det perfekta hängmörade köttet eller bästa fiskmarinaden i all evighet, men det är inte det som det ska handla om här. Vi ska istället koncentrera oss på olika typer av härliga röror som förgyller vilken grillad måltid som helst.

Chimichurri
Chimichurri är en kryddstark röra som härstammar från Sydamerika, passar jättebra till grillat kött. Funkar också toppen som marinad!

Du behöver:
1 kruka persilja
½ matsked oregano
2 vitlöksklyftor
1 hackad schalottenlök
1 chili, finhackad (efter smak)
2 ½ matskedar olivolja
Juice från en halv citron
2 matskedar rödvinsvinäger

Så här gör du:
1. Blanda persilja, oregano, vitlök, schalottenlök och chili, mixa i en matberedare eller hacka väldigt fint för hand.
2. Addera olivoljan, citronsaften, vinägern. Salta och peppra efter egen smak. Blanda samman hela härligheten tills det blir en såsig konsistens. Klart!


Gremolata
Den här italienska röran är busenkel att göra och består av persilja, vitlök och citronskal. Enkelt och fräscht, passar till i stort sett alla typer av grillat.

Du behöver:
2 citroner
1 kruka ekologisk persilja
4 vitlöksklyftor
Salt
Svartpeppar
2 msk olivolja

Så här gör du:
1. Tvätta citronerna noga och riv skalet med ett zestjärn, försök undvika den vita delen av skalet. Lägg i liten skål, och pressa även i saften från en av citronerna.
2. Hacka vitlöken och persiljan.
3. Blanda alla ingredienser, salta och peppra. Klart!

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem


Mojo Rojo
Här har vi en röra med drag i! Funkar jättebra till klyftpotatis och alla typer av grillat kött. Mojo rojo kan göras på väldigt många olika sätt, t ex med vitt bröd i, i det här receptet jobbar vi med chilifrukter och vinäger.

Du behöver:
10 små röda torkade chilifrukter
6-8 vitlöksklyftor
1 matsked kummin
1 halv matsked svartpepparkorn
1 matsked torkad oregano
2 matskedar paprika
1 matsked havssalt
ca ½ dl vitvinsvinäger (börja med mindre, smaka dig fram)
1 dl olivolja

Så här gör du:
1. Blötlägg chilifrukterna i tio minuter så att de blir mjuka.
2. Finhacka vitlöken. Mal samman de torra kryddorna i en mortel.
3. Torka av chilifrukterna, och lägg sedan dem tillsammans med vitlöken i morteln med de andra kryddorna. Jobba ihop allt till det blir som en pasta.
4. Sedan adderar du försiktigt vinägern och oljan, jobba med morteln under tiden, tills du har en mjuk pastaliknande röra.
5. Låt stå i kylen runt en timma för att smakerna ska hinna komma fram, servera rumstempererad.


Tapenade
Många köker färdiga tapenade-röror på affären, men sluta genast upp med det! Det är superenkelt att göra själv, är helt fantastiskt gott och passar till det mesta. Precis som med mojo rojon här ovan, och de flesta recept i allmänhet, så kan man göra tapenade på väldigt många olika sätt. Så här har vi gjort:

Du behöver:
2 ½ dl goda oliver utan kärnor
1 matsked kapris
2-3 vitlöksklyftor
½ tesked torkade chiliflingor
3 matskedar rödvinsvinäger
1 dl extra virgin olivolja

Så här gör du:
Blanda samman alla ingredienser i en mixer, vissa gillar sin tapenade slät, andra vill ha den lite mer "chunky". Låt stå och gotta ihop sig i någon timma innan du serverar. Om du förvarar din tapenade i kylen så håller den sig i cirka tre dagar.

Smaklig spis!


Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare