vanliga allergier

5 vanliga matallergier

Mat som kan ge allergiska reaktioner.


Symtomen vid allergiska reaktioner kan vara allt ifrån klåda i mun och svalg eller lindriga hudutslag till livshotande andningssvårigheter.

1 - Ägg
Denna typ av allergi brukar oftast växa bort innan barnet börjar i skolan. Vanliga reaktioner är t.ex. röda hudutslag, rodnad och svullnad runt munnen, magknip, kräkningar och diarré. Äggallergi kan också visa sig i form av rinnande näsa, kliande ögon, nysningar eller astmaliknande symtom. I sällsynta fall kan ägg utlösa anafylaktiska reaktioner.

2 - Mjölk
Hela sju procent av alla spädbarn drabbas av mjölkallergi, men i 80 procent av fallen växer det bort när barnet är i treårsåldern. Tecken på en allergisk reaktion kan vara hudutslag, magknip, diarré eller kräkningar samt andningssvårigheter. Rådfråga en läkare innan du utesluter mjölk och andra mejeriprodukter ur ditt barns kost.

3 - Sojaprotein
Soja ingår i över hälften av alla bearbetade livsmedel. Om ett livsmedel innehåller soja måste det anges på förpackningen, eftersom det rör sig om en välkänd allergen, men se upp med oförpackade produkter som bröd, kakor med mera. Sojaallergi ger sällan allvarliga symtom, så rådfråga din läkare hur restriktiv du behöver vara när det gäller att undvika olika livsmedel.

4 - Vetemjöl
Allergiska reaktioner kan visa sig i form av kliande ögon, snuva och astma eller mag- och hudproblem. Lyckligtvis finns det många vetefria alternativ när det gäller livsmedel som bröd och pasta. Dessa symtom kan också vara tecken på celiaki, det vill säga intolerans mot gluten (som finns i vete, korn och råg), så därför är det viktigt att kontakta en läkare för att få rätt diagnos.

5 - Jordnötter
För omkring 80 procent av alla barn som är allergiska mot jordnötter finns allergin kvar även i vuxen ålder. Personer som har jordnötsallergi förses ofta med en adrenalinspruta som de kan bära med sig om de skulle drabbas av en allvarlig allergisk reaktion. Även om många jordnötsallergiker inte är allergiska mot ”riktiga” nötter, kan det vara säkrast att undvika alla produkter som innehåller nötter.

Tips! Det kan vara ohälsosamt att helt och hållet undvika vissa typer av livsmedel, så rådfråga en läkare innan du utesluter något ur kosten.

Livsmedelsallergener i andra produkter.
- Vissa lim kan innehålla spår av vete, toalettartiklar kan innehålla soja, ägg eller jordnötsolja och en del djurmat kan innehålla mjölk eller jordnötter, så läs noga på förpackningen innan du använder dessa produkter.

Beställ hem ett gratis doseringsmått!

Beställ hem ett gratis doseringsmått!

Endast en beställning per år

Valt varuprov
Avmarkera varuprov
Varuprov redan beställt

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare