5 hälsosamma frukostar för hela familjen

5 hälsosamma frukostar för hela familjen

Ge dina käraste en bra start på dagen med en riktigt grym frukost!


Vi har alla hört att frukosten är dagens absolut viktigaste mål, och det är ju faktiskt helt rimligt att det är så. Det du stoppar i dig till frukost är det som kickstartar din dag.

När du har barn så finns det fler anledningar till att frukosten är så viktig. Om det t ex ingår små barn, tonåringar och vuxna i familjen, så är risken rätt stor att middagen intas på olika tider för samtliga. Den lilla behöver nåt direkt efter dagis, tonåringen har träning och den vuxna ska iväg på ett sent träningspass. Då är frukosten det gyllene tillfälle att samlas och umgår – om än bara för tio minuter. Och även om promenaden till skolan är ett bra tillfälle för umgänge och prat med sitt barn, så kommer det så småningom börja ta sig till skolan helt på egen hand, och då är frukosten ofta en förälders enda chans för lite vardagligt samtal den dagen.

Dessutom så gör barn som vuxna gör, och om du lär dem vikten av en bra och hälsosam start på dagen genom att faktiskt praktisera det med dem, så har du skapat en oerhört bra vana i dina barn som förhoppningsvis följer dem livet ut.


Vad ska vi äta?

Pannkakor
Pannkakor är populärt att ställa fram på frukostbordet och vi har det perfekta pannkaksreceptet här. Byt ut hälften av vetemjölet mot fullkorn för att boosta järn och fiber! Gör smeten kvällen innan och förvara i kylen över natten för att spara tid. Servera med färska bär eller citron och lite socker.

Gröt med jordgubbar och blåbär
Den här frukosten har ett lågt glykemiskt index som hjälper blodsockerhalten att hålla en jämnare nivå, det är en bra energikälla och gör det lättare att undvika det där sockersuget som lätt infaller när det börjar närma sig lunch.

Den här gröten är busenkel, bara ta en kopp havregryn och blanda med 2 ¼ kopp vatten. Vilken kopp eller mugg som helst funkar, så länge du använder samma till grynen som vattnet!

Kokt ägg med rostat bröd
Äg är fulla av vitaminer, jod, zink och proteiner, alla essentiella för energi och kroppens förmåga att fungera och reparera sig själv.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Så här kokar du ett perfekt löskokt ägg: ta ett rumstempererat ägg, lägg det försiktigt i en kastrull med kokande vatten och låt det koka i tre och en halv minut. Om ägget är riktigt stort så kan du låta det koka i fyra minuter. Då har vitan precis blivit fast och gulan är fortfarande rinnig och härlig.

Undvik vitt bröd, rosta hellre ett grovt som innehåller mycket fiber. Skär i stavar och doppa i ägget!

Smoothie
Att blanda ihop yoghurt med lågt fettinnehåll, lättmjölk, några bär och en banan går på nolltid! Massor av vitaminer och mjölkprodukternas alla fördelar utan alltför mycket fett. Vuxna och tonåringar kan gärna addera en liten näve spannmål av något slag för extra fibrer och textur.

Försöker du dra ner lite på ditt sockerintag? Gör en grönsakssmoothie istället. Morot, rödbeta och ingefära är en fin smakkombination! Här hittar du recept på nyttiga och hälsosamma smoothies.

Laxröra
Laxen innehåller mycket Omega-3 och är en helt grym proteinkälla. Blanda ner i äggröra och servera med mosad avocado. Ät med ett grovt bröd till.


Visste du att...
Kroppen producerar mer serotonin (ett ämne som påverkar hur pass bra vi mår) på morgonen. Ät ägg, mjölk och fullkorn – mat som innehåller mycket tryptofan – för att underlätta kroppens produktion av serotonin.

Vad brukar ni äta till frukost?
Dela gärna med dig av recept och tips i vårt kommentarsfält!

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare