3 fruktiga sensommarpajer

3 fruktiga sensommarpajer

Enkla recept på äppelpaj, smulig päronpaj och kryddig plommonpaj för att få ut det mesta av säsongen


Det är tid att baka – oavsett om en vän kommer över med en hel trädgårdsskörd eller du vill utnyttja butikernas superpriser på säsongens frukter.

Du kan faktiskt baka flera pajer på en gång och frysa in dem för lite vardagslyx mitt i veckan när de regniga höstdagarna är ett faktum. Får du inte nog av sötsaker? Kolla in vår dessertsida här!


Äppelpaj
Lägg till kanel för att krydda till denna enkla efterrätt. Pajen tar endast tar 10 minuter att göra och sköter sig själv i ugnen medan du lagar middag.

Du behöver:
5 äpplen (Granny Smith) - skalade, urkärnade och tunt skivade
130 g strösocker
40 g brunt socker
1 tsk malen kanel
100 g vetemjöl
85 g rumsvarmt smör

Så här gör du:
1. Förvärm ugnen till 200°C.
2. Blanda 60 g strösocker med det bruna sockret och kanalen. Vänd ner äppelbitarna i blandningen.
3. Fördela äppelbitarna i en pajform med Ø 23 cm.
4. Blanda resterande 75 g strömsocker med vetemjölet. Tillsätt sedan smöret med fingrarna till en mjuk och smulig smet.
5. Strö den smuliga smeten över äpplena.
6. Grädda i ungefär 40 minuter tills äpplena är mjuka och pajen har blivit lite brun på ovansidan.
Räcker till 6 personer.

Tips: Gör äppelpajen i samband med att du lagar bakad potatis eller en maträtt i en ugnsfast form så att du får ut mesta möjliga av ugnstiden. Om barnen hjälper till med pajen – läs våra fem bästa tips om hur du får dem att bli mer involverade i köksstädningen efteråt...


Smulig päronpaj
Om du har tid att göra en smördeg är denna underbara, lätt söta efterrätt ett bra val. Servera med vispgrädde, kräm eller crème fraiche.

Du behöver:
110g strösocker
35g vetemjöl
1/4 tsk kanel
1/4 tsk malen nejlika
8 fasta Williamspäron – skalade, urkärnade och tunt skivade
1 msk osaltat smör

För degen:
250g vetemjöl och 40 g majsmjöl
en nypa salt
200 g kallt smör
1 msk strösocker
1 äggvita
20 ml kallt vatten
5 ml citronsaft
1 msk mjölk
1 msk socker
15 g smält smör

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Så här gör du:
1. Förvärm ugnen till 180°C.
2. Gör smördegen först så att den har tid att vila i kylskåp innan den rullas ut.
3. Sikta mjöl och salt i en stor blandningsskål. Tillsätt smöret och arbeta in med fingertopparna tills mjölblandningen har samma konsistens som brödsmulor.
4. Tillsätt strösockret och blanda ordentligt.
5. Blanda äggulorna, vattnet och citronsaften och vänd ner i de torra ingredienserna.
4. Knåda till en fast deg. Dela i två halvor. Förpacka varje halva i plastfolie och låt stå i kylen i 1 timme.
5. Ta ut halvorna i den takt du behöver dem när du är redo att slutföra efterrätten.
6. Täck en pajform med halva degen utrullad i formen. Täck pajformen med bakplåtspapper och lägg ett lager torra bönor ovanpå. Grädda i 10 minuter. Avlägsna bakplåtspappret och bönorna och grädda ytterligare 5 minuter. Låt svalna.
7. Blanda ihop socker, mjöl, kanel och nejlika medan pajen gräddas. Vänd ner päronskivorna i blandningen och blanda.
8. Placera päronen i pajen så att det inte uppstår några luckor. Klicka smör över päronen.
9. Bred ut resten av degen över pajen.
10. Blanda mjölk, socker och smält smör och vänd över pajen som en glasyr.
11. Grädda i 1 timme och 50 minuter tills pajen är gyllenbrun.
12. Låt svalna på galler. Servera.
Räcker till 6 personer.

Tips: Det finns färdig smördeg att köpa om du inte har tid (eller lust) att göra egen smördeg. Det är snabbt och enkelt med bra resultat.


Kryddig plommonpaj
Plommonens sötma understryks av kryddiga smaker. Perfekt under sensommaren.

Du behöver:
270 g strösocker
1,5 tsk malen kanel
30 g majsmjöl
2 tsk fint malet apelsinskal
1/2 tsk malen kardemumma
1/4 tsk malen muskot
450g plommon – halverade, urgröpta, varje halva skuren i fyra bitar
1/4 tsk malen nejlika
1/4 tsk salt

För degen:
250 g vetemjöl
40g majsmjöl
en nypa salt
200 g kallt smör
1 msk strösocker
1 äggvita
20 ml kallt vatten
5ml citronsaft
1 msk mjölk
1 msk socker
15 g smält smör

Så här gör du:
1. Förvärm ugnen till 190°C.
2. Gör smördegen enligt punkterna 2-6 i päronpajrecpetet ovan.
3. Blanda 3 tsk (ca 45 g) strösocker med en nypa malen kalen i en skål medan degen gräddas. Ställ åt sidan.
3. Blanda ihop resterande socker med resten av kanelen, majsmjöl, apelsinskal, kardemumma, muskot, malen nejlika och salt.
4. Vänd ner plommonen och blanda väl.
5. Fördela fyllningen i den färdiggräddade pajbotten.
6. Ta ut den andra deghalvan från kylen, rulla ut och täck över fyllningen som ett pajlock. Skåra pajen på sidorna och två små skåror på ovansidan.
7. Strö lite kanel över pajen.
8. Grädda i 30 minuter.
9. Ta ut ur ugnen och täck med folie för att undvika att ovansidna bränns. Grädda i ytterligare 1 timme.
10. Låt svalna helt.
Räcker till 6 personer.

Tips: Skär smördegen du satte åt sidan i strimlor för att skapa ett korsmönster ovanpå pajen.


Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare