Vårstäda din hushållsekonomi!

Vårstäda din hushållsekonomi!

0
Pension, lån och räkningar är kanske inte det mest spännande i livet, men det är viktigt. Genom att ha ordning och reda på ekonomin kan du undvika problem när det är dags att betala dina räkningar, och du kan till och med spara pengar.

Att ta tag i pappersarbetet och hålla ordning är något som många drar sig för. Det är ju inte särskilt kul! Men det är något som dessvärre måste göras, så dra nytta av dessa tider då du kanske har lite mer tid över hemma, och se över din egen ekonomi.

Tycker du inte att det är en bra idé?

När du går in på olika webbplatser för att jämföra priser och leta efter bra erbjudanden är det enklare om du har koll på olika prisnivåer.

Genom att kontrollera fakturor och kontoutdrag från banken direkt när de kommer kan du snabbt upptäcka eventuella extra avgifter som du har fått.

Du kan hålla koll på eventuella aktier, fonder eller andra besparingar som du har.

Att läsa igenom dina avtal kan hjälpa dig att bara betala för det du verkligen behöver. Omfattar till exempel hemförsäkringen fortfarande en cykel som du inte längre har?

Kom igång: pappersförvaring

Var metodisk och försök att få ordning på alla dina papper. Då kommer det att gå mycket enklare och snabbare nästa gång.

Klä en gammal låda med ett snyggt omslagspapper så kan den stå i köket eller i ett annat rum, där du har den nära till hands. Använd lådan för att förvara papper i tills du kan sortera och arkivera dem ordentligt.

När alla papper är samlade på ett ställe känns det inte längre så skrämmande att ta tag i sorteringen. Lägg alla räkningar, kontoutdrag, pensionsärenden, försäkringspapper med mera i olika högar och sortera varje hög i datumordning.

Lägg varje hög med papper i märkta kuvert, plastmappar eller sätt dem i en pärm. Och förvara allt på en plats där du lätt hittar dem.

Sänk dina månadskostnader

Alla hushåll har utgifter som inte går att undvika, men det finns också utgifter som kan minskas. Om du kan spara pengar varje vecka eller varje månad, så är det värt mödan även om det bara är ett litet belopp. Läs artikeln om en regel som du måste känna till när du ska spara pengar och ta reda på områden där du kan spara extra mycket.

Gör en lista över alla dina utgifter och markera de utgifter som du tror att du kan minska på.

Logga in på företagen där du har dina bankkort och kreditkort. Se vilka erbjudanden du har fått och kontakta företagens kundservice och berätta för dem att du har funderat på att byta till ett annat företag. Det kan hjälpa dig att få ett bättre erbjudande, precis som nya kunder kan få.

Samma sak kan du göra med ditt telefonabonnemang, TV-abonnemang och andra medlemskap eller avtal som du har och som innebär regelbundna utgifter.

Kom ihåg viktiga datum

Håll koll på när dina erbjudanden håller på att gå ut, så att du undviker extra avgifter.

Om du är bunden till en viss avtalsperiod ska du börja se dig om efter nya erbjudanden några veckor innan ditt avtal går ut, så att du har tid att hitta ett nytt och bättre erbjudande.

Lägg in en påminnelse till dig själv för en uppsägningstid som kanske ingår i ditt avtal, för att undvika eventuella straffavgifter.

Det kan också vara klokt att lägga in alla förfallodagar för dina betalningar i en kalender. Då kan du undvika onödiga övertrasseringsavgifter om du inte har tillräckligt med pengar på kontot när betalningen ska göras. På så sätt kan du hålla koll på när årliga engångsavgifter ska betalas (till exempel olika försäkringar) och undvika förseningsavgifter och påminnelseavgifter även på dessa.

Lär dig mer om dina räkningar

Räkningar kan ibland vara svåra att förstå sig på, så att det är frestande att bara betala och lägga dem åt sidan. Men det kan vara värt att titta lite närmare på dem.

Beloppet på elräkningen är ibland uppskattat och kan vara både för högt eller för lågt i förhållande till den mängd du verkligen har förbrukat. Om beloppet är en uppskattning kan du be företaget om en avläsning av din faktiska förbrukning och betala rätt belopp direkt, så att du inte betalar för mycket i förväg eller riskerar ett större belopp på nästa faktura.

Vissa elbolag har olika eltariffer för olika tider på dygnet - sådan information finns säkert på din elfaktura, i bifogad information eller i anslutning till e-fakturan om du får den digitalt. Ta reda på om du kan ändra din elförbrukning under dygnet så att du kan sänka dina kostnader.

Kostar det mer att betala fakturan så som du gör det idag? Att välja betalning via autogiro eller e-faktura kan sänka dina avgifter.

Det tar inte lång tid att jämföra avgifterna från din leverantör med andra leverantörer på en prisjämförelsesida. Det kan verkligen löna sig att göra detta en gång om året så att du vet med säkerhet att din leverantör ger dig bästa möjliga erbjudande.

Håll koll på din budget

Spara kvitton och kontoutdrag, så får du bättre koll på hur pengarna kommer in och försvinner ut från ditt bankkonto. Och läs gärna vår artikel om hur du kan sänka dina matkostnader.

Hur håller du koll på din ekonomi? Berätta för oss i kommentarsfältet nedan!

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande