Oroliga tider? Så här får du ekonomin att gå ihop!

Oroliga tider? Så här får du ekonomin att gå ihop!

0
Många av oss har det tufft just nu, men dessa enkla spartips kan vara till stor hjälp 

Innan du läser vidare - vet du att du kan anmäla dig till BraVardag och få artiklar, tips och råd och delta i tävlingar? Anmäl dig här.

Oavsett om du är orolig för att förlora jobbet eller om du sitter helt säker på ditt jobb är det aldrig fel att få kontroll över pengarna. Även om vi alla vet att vi borde spara för framtiden, så är det ännu svårare i dessa tuffa tider. Men det finns en regel som förhoppningsvis kan hjälpa dig att komma igång...

Hushållsbudget och 50-30-20-regeln

En hushållsbudget kanske inte är det mest spännande man kan göra, men det är bästa sättet för att få pengarna att räcka längre. Det handlar bara om att räkna ihop pengar som kommer in och pengar som försvinner ut. Du kan göra det på ett vanligt papper eller i Excel. Och det finns även gratisappar på nätet.

Idén med 50-30-20-regeln är att lägga 50 % av dina intäkter på det allra nödvändigaste, 30 % på det som du tycker att du vill lägga pengar på och 20 % på sparande eller för att betala av skulder. Vi medger att för de flesta av oss är detta helt enkelt inte möjligt, eftersom mer än 50 % av pengarna som kommer in går åt till det allra nödvändigaste. Men budgetregeln fungerar ändå som en praktisk vägledning för den fördelning av pengarna som du bör eftersträva.

Så här fungerar det

Det allra nödvändigaste

Först måste du räkna ut familjens intäkter och halvera dem. Det är dina första 50 %. Sedan ska du räkna ut vad du för närvarande betalar för det allra nödvändigaste: mat, kläder, hushållsutgifter, försäkringar, hyra/lån med mera. Hur balanserar detta med dina intäkter?

Det som du gärna vill ha

Enligt vår regel bör 30 % av dina intäkter gå till det som du gärna vill lägga pengar på. Naturligtvis kan detta ibland tyckas vara en önskedröm. Men om du kan lägga undan pengar för vissa månader när det händer något särskilt, till exempel födelsedagar, så är det jättebra. Och kom ihåg att högen med önskepengar för det som du gärna vill ha är inte bara något som gäller andra. Du är värd något särskilt och lite lyxigt lika mycket som alla andra.

Den sista biten

Slutligen den delen som ingen gillar - tills de inser fördelarna: de 20 % som du sparar. Även om du inte kan lägga undan 20 % varje månad, så räcker det att du sparar, för då har du snart byggt upp en buffert för oförutsedda utgifter eller särskilda händelser.

Vilka är dina bästa spartips?

Berätta för oss i kommentarsfälten nedan!

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande