Fem sätt att spara pengar i köket

fem-satt-att-spara-pengar-i-koket
0
Till och med små ändringar i ens matlagnings- och städrutiner kan spara mycket pengar. Gör bara så här.

Om du ofta får en chock när du går igenom veckans kvitton och ser hur mycket ni har handlat mat för så är du inte ensam. Det finns dock sätt att spara på, som inte innebär att ni måste dra ner på kvalitén.

Läs vidare för att få veta mer om smarta sätt att spara i köket, och få mer pengar som kan användas till att göra något roligt med hela familjen!

1. Ät säsongsbetonat

Att handla efter säsong kan innebära både nyttigare, godare och billigare mathandling. Om du ger barnen i uppgift att ta reda på vad som är i säsong just nu så är de också sysselsatta med något som är roligt och lärorikt.

2. Handla smart

Det är värt att komma ihåg att det går att handla mat på fler ställen än stormarknaden. Torgmarknader är extra bra att besöka om man är ute efter billiga frukter och grönsaker, speciellt om du vill ha något som är lagom moget.

3. Ha inte ett frostigt förhållande med frysen

Spara både tid och pengar genom att göra storkok och frysa in i portionsförpackningar. Genom att göra detta kan du handla i storpack, och det är mindre svinn.

Ett smart tips när man förpackar maten är att göra sin egen vakumförpackning genom att suga ur luften ur fryspåsarna som maten ligger i med ett sugrör. På detta sätt håller sig maten fräsch längre (och smakar inte frys heller). Detta är dessutom något som barn brukar tycka är roligt att hjälpa till med!

Det finns dessutom en massa ingredienser som går att förvara i frysen - örter som blir över så som rosmarin, salvia, timjan och oregano går bra att frysa in tillsammans med olivolja i iskubslådor (oljan gör att örterna håller form och smak bättre). Om man blandar äggulor med lite socker innan nedfrysning håller de sig rinniga även efter att de tinats upp. Du kan till och med spara grönsaksstumpar i en påse i frysen - när du har tillräckligt går de att koka upp och göra buljong av.

4. Ta vara på resterna

Var inte så snabb med att slänga resterna efter en middag. Pasta som blir över kan användas i lunchlådor som pastasallad, eller värmas igen om den inte har blandats med sås. Överblivna nudlar kan slängas ner i grönsakssoppor för att göra det lite matigare, och kött som tillagats funkar extra bra i sallader, mackor, fajitas och pytt. Om du har ris som blivit över, se till att det kyls ner snabbt och förvara det i kylen för att minska risken för matförgiftning.

Sådant som alltid tidigare har kastats kan faktiskt användas om man är lite kreativ. Gammalt bröd är bra till mer än att ge till fåglarna till exempel! Mixa brödet till små smulor och vips så har du eget ströbröd som kan användas till panering. Man kan också skära upp brödet i kuber och steka i olja för att göra egna krutonger.

Bruna bananer är perfekta i banankaka eller smoothies. Fett som blir över när man har stekt bacon kan sparas och användas när man steker grönsaker för att ge smak och sälta. Det är både gratis och gott!

5. Se över städskåpet

Man behöver inte en massa olika städprodukter och verktyg för olika tillfällen. Man kommer faktiskt väldigt långt med allrengöring som kan användas till en massa olika saker, och en flaska vitvinsvinäger är bra att ha till hands när man ska putsa fönster och speglar. Se också till att ha ett par microfiberdukar - med sådana och lite vatten kan man få rent allt från spishäll till diskbänk.

Ett bra diskmedel, som till exempel YES är svårt att klara sig utan - det behövs bara lite för att få rent en diskho full med disk, så man får mycket för pengarna.

Hur sparar du pengar i köket och resten av huset? Dela med dig av dina smartaste trick i kommentarsfältet nedan...

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande