Fem enkla sätt att spara pengar både inför och under semestern

Fem enkla sätt att spara pengar både inför och under semestern

0
Äntligen sommar och semestertider! Eller? Sommaren 2020 är inte riktigt som andra somrar, många har förlorat jobbet i spåren av corona-pandemin och för resten råder det ett allmänt oroligt och ovisst läge om vad som kommer hända efter sommaren.

Innan du läser vidare – du vet väl att du kan anmäla dig till BraVardag och få artiklar, tips och råd och delta i tävlingar? Anmäl dig här.

Gemensamt för oss alla är att vi förtjänar en bra semester. Så för att kunna njuta av semestern kan det vara bra en idé att planera sin privatekonomi både inför och under ledigheten. Här kommer fem spartips på hur du kan vara smart med dina pengar till semestern.

 • Månadsspara
  Innan du börjar tänka på semester och resor bör du se över din ekonomi, röja upp och städa ur bland hushållets utgifter. Börja med dina fasta kostnader varje månad, framförallt med de tre stora utgiftsposterna som gäller för alla hushåll: boende, mat och transport. Kanske kan du pressa ner räntan på din bostad eller överväga att utnyttja amorteringsfriheten som de flesta storbanker erbjuder nu. Kan du göra matlådor till jobbet istället för att äta ute. Kan du cykla till jobbet nu när vädret blivit betydligt mer tillåtande? Kolla var i de fasta utgifterna just du hittar utrymme att spara lite pengar till stundande semester. Kolla in den här artikeln för fler spartips!
 • Gör en semesterbudget
  Bestäm i förväg hur mycket pengar du kan lägga på semestern och samtidigt känna dig ekonomiskt trygg efter semestern. Budgeten bör innehålla allt som är semesterrelaterat, dvs. boendenätter på hotell, stughyror, AirBnB eller liknande. Resor med tåg eller extra bensinkostnader och alla aktiviteter som du är sugen på att testa under sommaren. Budgetera även för utemat på restaurang och goda sommarfikor, det går mer extrapengar på mat än vad många tror under semestern. Med en budget kan du spåra hur och när pengarna används under semestern. Du kommer kunna dra i handbromsen om det börjar spåra ur och du kan unna dig något extra om du märker att utrymmet finns. Du bör göra både en veckobudget och en totalbudget för hela semestern.
 • Utnyttja kampanjer
  Det är väldigt många företag som kämpar om samma kunder under semestern. Det resulterar vanligtvis i många sommarkampanjer med bra rabatter som du kan utnyttja. Börja med att kolla de lojalitetsprogram du redan är medlem i. Som exempel brukar både banker och mataffärernas kundklubbar ha många bra erbjudande på allt från inträde till diverse sommarland och rabatter på hyrbilar. Håll också utkik på rabatter i nyhetsbrev och på nätet.
 • Upptäck naturen
  Sverige erbjuder fantastisk natur som dessutom är öppen för alla. Ofta kan du bo billigt på vandrarhem när du vill komma iväg lite längre. Men det fina är att du inte behöver åka särskilt långt i Sverige för att få tillgång till vår storslagna natur. Kolla upp vad ditt närområde erbjuder för naturupplevelser och testa att ta ”staycation” med en dagsutflykt nära hemmet. Ett bra sätt att maxa både semesterkänslan och semesterbudgeten.
 • Undvik krediter
  Undvik att köpa din semester på kredit. Även om det kan kännas lockande att skjuta på betalningen så innebär det faktiskt bara en sak: att semestern blir dyrare än den behöver vara. Försök planera din semester till din budget, det är inte roligt att behöva betala för en semester du redan haft i flera månader efteråt, då är det mycket roligare att månadsspara till en resa du ska göra! Med det sagt är inte alla krediter av ondo, om du helt enkelt behöver den där extra tiden för att betala semestern så kan det vara ett smidigt sätt att säkra en bra semester. Se bara till att du kan betala hela räkningen när den kommer så inte räntan kickar in.

Vilka är dina bästa spartips?
Berätta för oss i kommentarsfälten nedan!

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande